Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajnáról és Szíriáról is beszél majd Putyinnal a pápa

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 5. 23:48

Ferenc pápa fogadja audienciára Vlagyimir Putyin orosz elnököt június 10-én a Vatikánban. Putyin aznap a milánói világkiállítás orosz pavilonjába is ellátogat. Megfigyelők szerint az audiencián Ferenc pápa elsősorban a szíriai és ukrajnai konfliktusról fog beszélni Putyinnal.

Az orosz elnököt legutóbb 2013 novemberében fogadta a katolikus egyházfő. A jövő heti lesz a második találkozójuk, s egyben az első az ukrajnai konfliktus kiéleződése óta.

Bár a katolikus egyház és Moszkva kapcsolata sokat javult 1989 óta, de Ferenc pápa két elődje – II. János Pál és XVI. Benedek – sem tudta véghezvinni azon célját, hogy ellátogasson az orosz fővárosba és találkozzon az orosz ortodox egyház fejével.

2013-as találkozójukon Putyin – más politikai vezetőktől eltérően – nem hívta meg országába a katolikus egyházfőt.

Ferenc pápa mindeddig arra törekedett, hogy az ortodox vallási elöljárókat is maga mellé állítsa a közel-keleti iszlamista szélsőségesek által keresztényekkel szemben elkövetett támadások elítélésében. Ugyanakkor óvatosan bánt Oroszországgal az ukrán válsággal kapcsolatban: felemelte szavát az áldozatok miatt és tűzszünetre szólított fel, de soha nem vetette fel Moszkva felelősségét a kelet-ukrajnai konfliktusban.