Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentők – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 6. 2:15

A sérültek terepen történő ellátását, a baleseti helyszín kiürítését és a zászlóaljszintű egészségügyi ellátó hely (Role 1) üzemeltetését gyakorolták háromnapos szakharcászati foglalkozásukon az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi egészségügyi központjának katonái.

1595994994
Megkezdte a felkészülést az őszi NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation of Land Headquarters and Units) ellenőrzésre a Bocskai-dandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalja: a szövetségi műveletekre felajánlott alegység alkalmazási készenlétének felmérésekor az egészségügyi központot biztosító elemként alkalmazzák majd. Jelenleg a Magyar Honvédségnek három ilyen, zászlóaljszintű, úgynevezett Role 1 képességgel rendelkező egészségügyi szervezete van, mindhárom a debreceni dandár alárendeltségébe tartozik.

„Az ellenőrzésre április végén, tantermi foglalkozásokkal kezdtük a felkészülést, ami az egészségügyi katonák már meglévő ismereteinek felfrissítését szolgálta. Az oktatásban résztvevő­ket arra készítettük fel, hogy vészhelyzetek alkalmával műveleti területen is képesek legyenek a sérültek ellátására, készség szintjén sajátítsák el a rendelkezésükre álló eszközök használatát. A továbbképzés fele részben gyakorlati foglalkozásokból állt. A munkánkat az Országos Mentőszolgálat sokéves, aktív sürgősségi ellátási tapasztalattal és nemzetközi vizsgákkal rendelkező mentőorvosai, mentőtisztjei és a Szegedi Tudományegyetem sürgősségi osztályának szakemberei instruktorként segítették. A szituációs gyakorlatokon valósághű sérüléseket szimuláltunk, az egy-egy adott sebesülés tüneteire felkészített katonáknak és »maszkmestereinknek« köszönhetően" – lapozza a kiképzési tervet dr. Pusztai Erzsébet alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központjának parancsnoka.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 12-én, pénteken megjelenő számában!)