Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi jellegű hadgyakorlatra készül Venezuela

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 11. 14:32

Különleges jogköröket kért Nicolás Maduro venezuelai elnök a parlamenttől, hogy válaszintézkedéseket hozzon az Egyesült Államok Caracast sújtó szankcióira, amelyeket „imperialista agressziónak” tekint.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn egy rendeletben az Egyesült Államokkal szembeni nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítette Venezuelát, és büntetőintézkedéseket rendelt el néhány tisztségviselője ellen. „Nem látunk szívesen olyan volt és jelenlegi venezuelai tisztségviselőket, akik megsértik a venezuelai állampolgárok emberi jogait és állami korrupció részesei. Megvannak az eszközeink, hogy blokkoljuk a kintlévőségeiket és annak lehetőségét, hogy igénybe vehessék az amerikai pénzügyi rendszert" – szögezte le közleményében Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

A büntetőintézkedések a Maduro-kormány ellen 2014 februárja és májusa között tartott tüntetések erőszakos elnyomásában érintett hét magas rangú venezuelai vezetőt érintenek.

Nicolás Maduro válaszul – mint kedden bejelentette – védelmi jellegű hadgyakorlat megtartását rendelte el március 14-re, és felszólította a venezuelai lakosságot, hogy kapcsolódjon be a gyakorlatba.

A nemzetgyűlésben mondott beszédében az elnök arra kérte a képviselőket, ruházzák fel őt különleges hatáskörrel, hogy „megvédhesse Venezuela békéjét, szuverenitását és fejlődését az Egyesült Államok kormánya jelentette fenyegetéssel szemben", amelyet „történelmi aberrációnak" is nevezett.

Nicolas Maduro már hétfő este „a lehető legagresszívebb, legigazságtalanabb és legkárosabb csapásnak" nevezte az amerikai szankciókat.