Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CMX 2015: kibervédelmi szakfeladatokat is gyakoroltak

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 11. 13:55

Március 4−10. között rendezték meg a NATO idei válságkezelési vezetési gyakorlatát, a CMX 2015-öt. A gyakorlatra készülve a nemzeti végrehajtás már március 2-án megkezdődött.

Az 1992 óta évente megrendezett CMX-gyakorlat fő célja, hogy a politikai és a katonai stratégiai irányítás szintjén tesztelni lehessen a NATO érvényben levő eljárásrendjét. Ugyancsak cél a gyakorlat forgatókönyvében szereplő fiktív válsághelyzetek megoldása közbeni gyakoroltatás.

1595989243

A gyakorlat − melynek résztvevői között idén Ukrajna is ott volt − tényleges csapatmozgatással nem járt, a feladatokat az országok a polgári és katonai vezetési pontokon hajtották végre, valamint innen tartották a kapcsolatot a NATO brüsszeli központjával, illetve a szövetséges katonai parancsnokságokon részt vevő állománnyal.

A CMX 2015 forgatókönyve szerint a gyakorlat eseményei egy válság kialakulása körül bonyolódtak: két olyan ország között alakult ki konfliktus, amelyek nem tagjai a szövetségnek és földrajzilag is távol vannak a NATO-térségtől. A válsághelyzetnek azonban voltak olyan − elsősorban humanitárius és tengeri − következményei, amelyek hatást gyakoroltak a NATO-szövetségesek biztonságára.

1595989243

Az idei forgatókönyv számos, a kibertérben zajló tevékenységet is tartalmazott. Ezek külön kihívást jelentettek az észak-atlanti szervezet civil és katonai vezetésének, s természetesen a híradó-informatikai rendszereket üzemeltető, illetve biztonsági szakterületű állománynak is.
A gyakorlat során a kibervédelemmel kapcsolatos események kezelése rávilágított annak fontosságára, hogy a kritikus infrastruktúrák NATO- és nemzeti szinten történő védelme nemcsak a hagyományos értelemben elengedhetetlen feladat, de a kulcsfontosságú rendszerek „kibervédelmi hídfőállásainak" folyamatos biztosítása is megkerülhetetlen része a feladatrendszernek.

A CMX 2015 során a fiktív válsághelyzetek megoldása jó lehetőséget biztosított a kibertérben történő incidensek kezelésének gyakorlására. Fontos tapasztalatként és igényként jelentkezett a kormányzati együttműködő szervezetekkel történő kapcsolattartás színvonalának erősítése, a meglévő Magyar Honvédség-szintű incidenskezelési képesség továbbfejlesztése, illetve az MH Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlő Hálózat biztonsági szintjének emeléséhez szükséges feladatok továbbgondolása is.

1595989243