Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vége a halálbüntetési moratóriumnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 17. 17:42

Pakisztán bejelentette, hogy terrorizmus bűntette esetén ezentúl nem érvényesíti a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot. Az intézkedést egy nappal azután foganatosították, hogy tálib fegyveresek egy pesavari katonaiskolában mintegy 150 halálos áldozattal járó vérfürdőt rendeztek december 16-án.

 Mohiuddin Van kormányszóvivő elmondta, hogy Navaz Sarif miniszterelnök jóváhagyta egy miniszteri bizottság ilyen értelmű döntését, és egy-két napon belül kiadják az utasításokat a kivégzések végrehajtására. További részleteket nem közölt.

A dél-ázsiai országban viszonylag gyakran szabnak ki halálbüntetést, de az ítéleteket 2008 óta nem hajtják végre, kivéve, ha haditörvényszék járt el az ügyben. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint a pakisztáni siralomházakban mintegy 8 ezer halálra ítélt vár a sorsára, közülük mintegy 800 „terrorizmus" miatt.

Pakisztánban szerdán háromnapos gyász kezdődött a pesavari terrortámadásban megölt gyerekek emlékére. A halálos áldozatok számát a különböző források 148 és 153 közé teszik – közülük több mint 130 gyermek volt -, a sebesültek száma meghaladja a 250-et. A vérontás sokkolta az országot, és sokan követelték a kormánytól a halálbüntetés végrehajtásának visszaállítását.

A Pakisztánnal ellenséges viszonyban lévő, szomszédos Indiában szerdán az iskolákban kétperces csenddel adóztak a pesavari mészárlásban áldozatul esettek emlékének. Sok gyerek gyertyát gyújtott, néhányan könnyeztek is. Az indiai parlament két házában is kétperces csönddel emlékeztek meg a keddi tragédiáról – derül ki Narendra Modi indiai kormányfő Twitter-üzenetéből.

Afganisztán keleti részén, egy pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában négy pakisztáni tálib szélsőséges és további hét felkelő vesztette életét – közölte szerdán egy helyi kormányzati tisztségviselő. A dróntámadás még kedd délután történt.