Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért Kanada háborús szerepvállalása Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 14. 8:21

Véget ért Kanada több mint tizenkét éven keresztül tartó afganisztáni háborús szerepvállalása március 12-én szerdán, kilenc hónappal a NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) év végi kivonulása előtt.

Ottawa hivatalosan 2011 júliusában fejezte be az afganisztáni harci feladatokban való részvételét: a harcoló egységeket kivonták az ázsiai országból, de kiképzőtisztek kivezénylésével az afgán hadsereg katonáinak felkészítésében segítettek Kabulban.

„Kanada nagyon fontos szerepet játszott Kandahár tartomány biztosításában, a NATO kiképző missziójában való részvételén keresztül pedig jelentős hatást gyakorolt országszerte" – mondta Joseph Dunford amerikai tábornok, az afganisztáni nemzetközi haderő parancsnoka a hivatalos búcsúünnepségen, amelynek során levonták a kanadai zászlót a NATO kabuli parancsnokságán.

„Ez volt az ország történelmének leghosszabb háborúja, amely a legfontosabb volt a második világháború óta eltelt időszakban és a legtöbb halálos áldozatot követelte a koreai háború óta" – mondta Deborah Lyons, Kanada afganisztáni nagykövete.

Az Afganisztánba küldött katonák számát tekintve Kanada az Egyesült Államok és egyes európai országok mögött korábban a hatodik helyen állt, a háború kezdete óta összesen több mint negyvenezer kanadai katona vett részt a harci cselekményekben.

Katonai szerepvállalásának kezdete, 2001 óta Kanada 158 katonát, egy diplomatát és egy újságírót veszített Afganisztánban.

Az ISAF közleménye szerint Ottawa nagyban hozzájárult az úthálózat kiépítéséhez, a gazdasági körülmények javításához és a kormányzás fejlesztéséhez Kandahárban, ahol a tálibok meglehetősen tevékenyek voltak.

Kanada a továbbiakban 330 millió dollárral (74,5 milliárd forinttal) fogja támogatni az afgán biztonsági erőket.