Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső támadás a túszejtők ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 20. 8:16

Az algériai különleges erők január 19-én, szombaton „végső támadást” hajtottak végre az iszlamisták ellen, akik szerdán nagy számban ejtettek túszul hazaiakat és külföldieket egy szaharai gázkitermelő telepen.

Az al-Kaidához közel álló fegyveresek az akció során megöltek hét külföldit, az ő veszteségük 11 fő – jelentette az APS algériai hivatalos hírügynökség.

„Lezajlott, a támadásnak vége, a katonaság bent van az üzem területén, megtisztítja az aknáktól" – mondta egy helyi forrás.

A Sonatrach állami olaj- és gázvállalat közölte, hogy a fegyveresek elaknásították a területet.

Egyelőre tisztázatlan, hogy összesen hányan estek a túszejtés áldozatául, nincs pontos adat arról, hány elkövető és hány túsz vesztette életét. A különleges erők 15 megégett holttestet találtak szombaton a sivatagi gázmezőn. Folyamatban van a tetemek azonosítása, még nem tudni, mi okozta halálukat.

Szombaton összesen 16 külföldi túsz szabadult ki, köztük két amerikai, két német és egy portugál. William Hague brit külügyminiszter szombaton Londonban azt közölte, hogy tíznél kevesebb a hiányzó britek száma.

A korábbi jelentések a megölt túszok számát 12 és 30 közé tették, és számos eltűnt külföldiről szóltak, köztük norvégokról, japánokról, amerikaiakról és britekről.

Washington még pénteken adott hírt Frederick Buttacio amerikai állampolgár haláláról, Laurent Fabius francia külügyminiszter egyik honfitársa elhunytáról. Bukarestben egy román állampolgár elhalálozásáról és négy kiszabadulásáról számoltak be. Az éjszaka folyamán két norvégot elengedtek, hat sorsa ismeretlen.

Az algériai fegyveres erők csütörtökön kezdték meg túszmentő műveletüket. Az iszlamisták a telep elfoglalását és a túszejtést válasznak szánták a franciák beavatkozására Maliban. Miközben újabb terrorista akciókkal fenyegetőznek, követelik, hogy Franciaország vessen véget katonai fellépésének.