Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világszerte megerősítették az amerikai követségek biztonságát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 13. 9:42

Barack Obama amerikai elnök elrendelte szeptember 12-én, szerdán az amerikai nagykövetségek biztonságának megerősítését világszerte. „Utasítottam a kormányt, hogy minden eszközzel gondoskodjanak a líbiai követség személyzetének biztonságáról, illetve, hogy világszerte erősítsék meg a külképviseleteink biztonságát” – nyilatkozta Obama.

„Mélyen elítélem a gyalázatos támadást a bengázi nagykövetségünk ellen, amely négy amerikai állampolgár, köztük Chris Stevens nagykövet életét követelte" – tette hozzá. Stevens és három munkatársa a gépkocsijukat ért rakétatámadásban vesztette életét kedden késő este.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter „mindenki számára sokkolónak" nevezte a támadást, és egy „kis, elvadult" csoportot vádolt meg a merénylet elkövetésével. Clinton ugyanakkor arról biztosította Líbiát, hogy az Egyesült Államok továbbra is barátként tekint rá.

Francois Hollande francia elnök szerdán szintén elítélő nyilatkozatot adott ki az általa felháborítónak nevezett támadásról, s felszólította Líbiát, hogy tegyen meg mindent a támadók előkerítésére és elítélésére.

Mario Monti olasz kormányfő ugyancsak határozottan elítélte a merényletet, s részvétét fejezte ki az amerikai elnök, az amerikai emberek és az áldozatok családja felé. Monti hangsúlyozta, Olaszország továbbra is támogatja az új líbiai demokratikus intézményeket.

Címkékrakéta