Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszafoglalta Baidzsi központját az iraki hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 12. 14:42

Az iraki hadsereg visszafoglalta az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettől az ország legnagyobb kőolaj-finomítójának otthont adó város, Baidzsi központját – közölte november 11-én, kedden az állami televízió és egy katonai tisztségviselő.

A fővárostól, Bagdadtól 250 kilométerrel északra fekvő, 200 ezer lakosú település nagy részének visszafoglalása azért is fontos fejlemény az iraki kormány számára, mert onnan kiindulva az iraki erők offenzívát tudnak indítani a közeli Tikrit ellen, amelyet a szélsőségesek még nyáron vettek be.

Abdul-Vaháb asz-Szádi tábornok Baidzsiban elmondta, hogy az iraki katonák ellenőrzésük alá vonták a belvárosban található kormányhivatalt és a rendőrség székházát is.

Egy katonai tisztségviselő az AP amerikai hírügynökség megkeresésére megerősítette a városközpont visszafoglalásának tényét, ugyanakkor hozzátette, hogy Baidzsi többi részén továbbra is heves összecsapások zajlanak.

Jelenleg a város 75 százaléka van a hadsereg kezén, és asz-Szádi tábornok elmondása szerint rövidesen teljesen megszabadítják a települést az iszlamista harcosoktól.

A Baidzsi külterületén található olajfinomító sorsáról nem közöltek információt.

A létesítményt őrző iraki katonai egység légi támogatás segítségével hónapokon át sikeresen kivédte a szélsőségesek újabb és újabb támadásait.

Az IÁ júniusban egy rövid időre hatalmába kerítette a finomítót. A szélsőséges szervezet tevékenységét javarészt az Irakban és Szíriában ellenőrzése alatt álló területeken kitermelt kőolaj illegális értékesítéséből finanszírozza.