Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A missziós szerepvállalások folytatásáról tájékoztatta a honvédelmi bizottságot Hende Csaba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 12. 13:58

A több országban, köztük Afganisztánban is folytatódó magyar katonai missziós szerepvállalásról tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságát november 12-én, szerdán a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba elmondta, a NATO által vezetett afganisztáni misszió, az ISAF 2001-ben kezdődött, s az év végén véget ér. Ekkor Afganisztán biztonságának teljes felelősségét átadják az afgán kormányzatnak.
A katonai misszióban a magyar kormány legutóbb 2014. december végéig hosszabbította meg a különleges műveleti kontingens és a Mi-17-es szállítóhelikopter-légikiképzési támogató csoport mandátumát – közölte.

Hende Csaba hozzátette: Magyarország a 2015. január elsejével kezdődő Resolute Support (Szilárd Támogatás) elnevezésű misszióhoz – a szövetségi felkérésnek megfelelően – is jelentősen hozzájárul. Kifejtette: az afganisztáni magyar kontingens egy mintegy harminc – váltási időszakban legfeljebb hatvan – katonából álló biztosító szakaszból és tíz egyéni beosztású tanácsadóból áll majd.

Emellett Hende Csaba a Szomáliában, Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban lévő magyar katonai szerepvállalásról is tájékoztatta a bizottságot. Elmondta: az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójában (EUTM Somalia) 2013-ban egy ugandai táborban látták el feladatukat a magyar katonák, idén viszont Mogadishuba települtek át. Az EUTM Somalia misszió magyar szerepvállalásának mandátumát legutóbb 2015. március végéig engedélyezte a kormány.
A Közép-afrikai Köztársaság területén az EUFOR RCA elnevezésű misszióban szolgáló összesen 880 – zömében francia – katona feladata, hogy a fővárosban (Banguiban) és környékén fenntartsák a békés és biztonságos környezetet, s kiemelt feladatuk, hogy a repülőtér biztonságos működését biztosítsák. A Magyar Honvédség ebben a misszióban jelenleg három katonával vesz részt. Az ő mandátumuk az év végén jár le.

Hende Csaba kitért arra is: a Közép-afrikai Köztársaságban a jövőben jelentősen nő a nemzetközi katonai szerepvállalás. A Magyar Honvédség a 11 800 katonából álló MINUSCA nevet viselő missziójához a kormány döntése értelmében 2 – váltási időszakban legfeljebb 4 – katonával járul majd hozzá.
Mindemellett az EUTM Mali elnevezésű kiképző misszióban is részt vesznek magyar katonák. A Mali fővárosában szolgálatot teljesítő magyar törzstisztek és kiképzők mandátuma jövő májusban jár le – tájékoztatta a bizottságot a honvédelmi miniszter.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága Hende Csaba beszámolóit elfogadta, és egyhangúlag megszavazta az ehhez kapcsolódó önálló indítványok benyújtását.

Az ISAF honlapján kedden elismerését fejezte ki Magyarországnak azért a szerepéért, amellyel a több mint ötven ország egyikeként hozzájárult a 2003 és 2014 között teljesített misszió sikeréhez.
A művelet év végi lezárása után, januárban kezdetét veszi a Resolute Support elnevezésű misszió, amely elsősorban kiképzési, tanácsadó és támogató segítséget nyújt majd a helyi erőknek. Vagyis az ISAF harci küldetésének helyébe új, nagyságrendekkel kisebb – 12 ezer fős – létszámú nemzetközi misszió lép. A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az éveken át fejlesztett és kiképzett, 350 ezer fős afgán biztonsági erők.