Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington is állítja: Oroszország harckocsikat küldött Ukrajnába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 15. 16:30

Az amerikai külügyminisztérium is azzal vádolta Oroszországot június 13-án, pénteken, hogy harckocsikat és más nehézfegyvereket küldött az utóbbi napokban Kelet-Ukrajnába az oroszbarát szakadárok támogatására. Az előző nap Kijev állított hasonlót.

Az amerikai vád miatt valószínűleg tovább feszül a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között.

„Megállapítjuk, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok nehézfegyvereket – köztük harckocsikat, sorozatvetőket – és katonai felszereléseket kaptak Oroszországtól" – írta Marie Harf, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője közleményében. A szóvivő korábban azt mondta sajtótájékoztatóján: az utóbbi három napban három T-64-es harckocsi, több MB-21-es vagyis „Grad" típusú sorozatvető és más katonai járművek hatoltak be Ukrajnába Oroszország felől. „Ez elfogadhatatlan. Oroszország még nagyobb árat fizet majd azért, hogy nem segít enyhíteni az ukrajnai válságot" – jelentette ki Harf.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei a korábbiaknál is súlyosabb szankciókkal fenyegették meg Oroszországot arra az esetre, ha nem hagy fel az ukrajnai lázadók támogatásával.

Az amerikai szóvivő elmondta, hogy egy internetes videón látszik, amint egy délnyugat-oroszországi csapatösszevonási ponton korábban állomásozó harckocsik áthaladnak több kelet-ukrajnai városon. „Oroszország azt fogja állítani, hogy a (szakadárok) az ukrán hadseregtől zsákmányolták ezeket a harckocsikat, de abban a térségben nincs és nem volt ukrán harckocsiegység. Biztosak vagyunk abban, hogy ezek a tankok Orszországból jöttek."

Ugyancsak a szóban forgó oroszországi csapatösszevonási ponton voltak korábban olyan sorozatvetők, amelyeket azután láttak áthaladni az ukrajnai Luhanszk városon – tette hozzá Harf.