Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vár a vár

Szöveg: Ludányi Éva Viktória |  2014. június 15. 17:33

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll-, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság kulturális alosztálya szervezésében, hagyományteremtő céllal június 7-én indult útjára a „Vár a vár” elnevezésű túrasorozat, melynek első állomása Somoskő volt.

A 64 főt számláló lelkes, túrakedvelő, katonacsaládokból összeállt csoport Somoskő és Salgó várát fedezte fel ez alkalommal. A csapatot a Honvéd Auróra Sportegyesület túraszakosztályának két gyakorlott túravezetője, Komócsin József és Veres Zoltán vezette. A fizikai kihívások mellett a pihenők alkalmával Komócsin József érdekfeszítő előadásaiból hasznos történelmi, földrajzi és helytörténeti információkat kaptak a megjelentek.

1595973923

A 10 kilométeres gyalogtúrán a túrázók megtekintették Zagyvafő várdombját, ahol a vár már csak nyomokban látható, majd továbbhaladva a Kis-Salgón található Boszorkánykő nevű sziklát láthatták. A hely érdekessége, hogy a néveredethez kapcsolódó monda szerint itt szabadultak meg a boszorkánysággal megbélyegzett asszonyoktól a sötét középkorban. A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvényen haladva − ami egy kisebb hasadékvulkán − olyan változatos kőzeteket csodálhattak meg, mint például a mélyből felszakított üledékzárványok, hajlott lávalemezek vagy kukoricacsövesedő bazaltoszlopok.

Ezt követően jutottak el Salgó várához, ami egy 625 méter magas vulkáni kúpon helyezkedik el. Időközben rövid ismertetőket hallhattak a Kacsics nemzetségről, a huszitákról, Mátyás királyról és Balassi Bálintról, sőt még a várfenntartás nehézségeiről is.

A salgói vártól továbbindulva a cél a magyar−szlovák határon található, Szlovákia területén elhelyezkedő somoskői vár volt. A vár északi oldalán megtekintették a bazaltorgonát, mely a csaknem 500 méteres tengerszint feletti magasságban található somoskői várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú, keskeny bazaltoszlopok orgonasíp módjára elhelyezkedő képződménye. A letöredezett vulkáni tufából keletkezett kőtenger is egyedülálló természeti jelenség.

1595973923

Akinek még maradt energiája, az megtekinthette a vár alatt található Petőfi-emlékkunyhót, mely Petőfi Sándor 1845. június 12-i, Somoskőben tett látogatására utal.

Az idei évben még három alkalommal – szeptemberben, októberben és novemberben – lesz lehetőség a „Vár a vár" program keretében további magyarországi várak túrával egybekötött felkeresésére.

1595973923

Fotók: a szerző felvételei