Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington szerint csak állandó tűzszünet esetén lehet szó békéről Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. április 29. 20:01

Az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja egy április 28-ai, vasárnapi interjúban hangsúlyozta, hogy csak állandó tűzszünet esetén lehet szó békéről Afganisztánban.

Zalmay Khalilzad a legnagyobb afgán magán tévétársaság adásában rámutatott, hogy a kormányellenes tálib erők követelése az amerikai katonák kivonása az országból, ezzel szemben az Egyesült Államok a terrorizmusra összpontosít.

„Mi a terrorizmusra figyelünk. Nem lesz megállapodás, ha nem látunk állandó tűzszünetet, és elkötelezettséget a háború befejezésére… Békére és politikai rendezésre törekszünk… Békét akarunk, hogy visszavonulhassunk" – mondta Khalilzad a Tolo News csatornának. Az afganisztáni származású diplomata szombaton érkezett Kabulba, ahol Asraf Gáni elnökkel tanácskozik, majd Katarba utazik, hogy a tálibok képviselőivel találkozzon.

Az Egyesült Államok mintegy 14 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban. Részt vesznek a helyi biztonsági erők kiképzésében, és időnként ki is segítik őket a tálibok és más szélsőségesek elleni harcukban. Afganisztánban egyaránt aktív az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet.