Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zeman: a cseh katonákat otthon, és nem külföldön kell bevetni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 23. 10:32

A migrációs válság miatt a cseh katonákat jelenleg elsősorban a cseh határokon, nem pedig a külföldi missziókban kell bevetni – vélekedett Milos Zeman cseh államfő szeptember 22-én, kedden az észak-morvaországi Ostravában.

Az elnök Martin Stropnicky védelmi miniszter közelmúltban elhangzott kijelentésére reagált. Stropnicky egy televíziós vitában azt mondta, hogy a cseh hadsereg szükség esetén több ezer katonát tudna küldeni a szíriai határ mellett lévő menekülttáborokba.
„Úgy vélem, hogy nemcsak a hivatásos hadsereg, hanem az önkéntes tartalékosok is bekapcsolódhatnának az államhatárok őrzésébe. Az önkéntesek száma jelenleg 1200, de rövidesen 5000 lesz, és ez már egészen érdekes szám" – jegyezte meg Milos Zeman, aki kedden Ostravában a cseh hadsereg parancsnokaival találkozott.

A cseh államfő a magyar határzárra célozva megismételte korábbi álláspontját, miszerint a kerítések helyett jobb megoldásnak tartja a határokra hadsereget, rendőrséget és tartalékosokat küldeni.
„Már hónapok óta szorgalmazom a hadsereg bevetését az államhatárokon – fejtette ki az államfő -, de ezt a kormánynak kell eldöntenie, amely egyelőre igen óvatos ez ügyben".

Hozzátette, hogy a kérdést már Josef Becvárral a hadsereg vezérkari főnökével is megvitatta.
„Először 1500 emberről volt szó, ez a szám most 2600-ra emelkedett. Stropnicky miniszter úr váratlanul 5000 katonáról beszél, akiket azonban a határokon túlra, például Szíriába küldene. Nekem meggyőződésem, hogy ezek a katonák a mi területünkön hasznosabbak lennének" – hangsúlyozta a cseh köztársasági elnök.