Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zöldségpiacot ért légitámadás Aleppóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 29. 18:55

A szíriai légierő december 28-án, szombaton újabb csapásokat mért az észak-szíriai Aleppóra, és ennek következtében a városban legalább huszonöt ember vesztette életét, köztük gyermekek és nők – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civilszervezet helyi aktivistákra hivatkozva.

Aleppó keleti részében, a lázadók ellenőrzése alatt álló Tarik al-Bab negyedben egy zsúfolt zöldségpiacon és egy kórház közelében csapódtak be a harci helikopterekről ledobott hordóbombák helyi idő szerint délelőtt tíz óra körül. Nagyon sokan megsebesültek, ezért félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább fog növekedni.

Egy amatőr videofelvételen – amelynek eredetiségét nem lehet ellenőrizni – jól látható a pusztítás. A fémdarabok és kiégett autók között vértócsákban ázó holtestek hevernek kicsavarodott végtagokkal, némelyik test kettészakadt, az emberi testek maradványait zsákokba gyűjtötték a túlélők.

December 15. óta a repülőkről és helikopterekről ledobott hordóbombák – vagyis robbanószerrel és üzemanyaggal töltött hengerek, illetve olajoshordók – több mint 400 ember életét oltották ki az észak-szíriai nagyvárosban és térségében. A nagyon pontatlan, de sok kár és sebesülés okozására képes bombákat rendszerint helikopterek hátuljából dobják a mélybe, kevéssé törődve azzal, hogy eltalálják-e a kijelölt célpontot.

Nyugati országok és nemzetközi szervezetek elítélték a hordóbombákat alkalmazó támadásokat. A Bassár el-Aszad elnök vezette rendszer hivatalosan soha nem ismerte el a hordóbombák bevetését, de név nélkül nyilatkozó biztonsági források az AFP francia hírügynökségnek azt mondták, hogy ez a „technika" sokkal olcsóbb, mintha rakétákat vetnének be. A rezsim arra hivatkozik, hogy a légicsapásokkal a civilek közé elrejtőzött „terroristákat" akarja megsemmisíteni.