Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges együttműködés

Szöveg: Pálfi Flóra hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. január 27. 9:30

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum több igazgatóságából érkeztek katonák és honvédelmi alkalmazottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredhez, hogy tűzszerész alapismeretek felkészítésen vegyenek részt.

tuzszer3

A különleges együttműködés oka az, hogy háborús katonasírok feltárása során gyakran kerülnek elő különböző robbanóeszközök, többnyire gyalogsági lőszerek és kézigránátok. A képzés célja az volt, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dolgozói tisztában legyenek a robbanóeszközök bejelentése során alkalmazott eljárással és a vonatkozó jogszabályi háttérrel, így az átadott ismereteknek köszönhetően a jövőben hatékonyabban, és mindenekelőtt biztonságosabban tudjanak dolgozni.

tuzszer2

A hadisírgondozás és hadirégészet területén dolgozókat Horváth Csaba alezredes köszöntötte az alakulatnál. Nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy ez egy kölcsönösen hasznos együttműködés, hiszen változó, ki érkezik elsőként egy feltáráshoz. Nem csak a tűzszerészeket riaszthatják ugyanis exhumálás során előbukkant robbanóeszközökhöz, az is előfordulhat, hogy a tűzszerész katonák találnak feladataik végrehajtása közben emberi maradványokat.

A jellemzően Magyarország területén előkerülő eszközökről, illetve veszélyességi fokozatuk megállapításáról Kelemen Ferenc főtörzsőrmester tartott oktatást a résztvevőknek.

tuzszer4