Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységben a hajdúk

Szituációs lőgyakorlat a Vay Ádám kiképzőbázison

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2023. január 27. 7:44

Tábori kihelyezési hét keretén belül szituációs lőgyakorlaton vett részt az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár 39. lövészzászlóalja a Vay Ádám kiképzőbázison, január 26-án, csütörtökön. A foglalkozáson a katonák az épületharcászatot is gyakorolták.

A lövészzászlóalj katonái egyéni, majd csoportos felkészítést követően helyiségi és városi lőgyakorlatot is teljesítettek. A gyakorlat napján a katonák már a többlépcsős kiképzés raj-fázisának végén jártak, így négyfős csoportokban hajtották végre a gyakorlatokat. A hajdúhadházi lőtéren a szituációs feladat során hatástalanítani kellett az ellenséges célpontot, Hajdúsámsonon pedig a kiképzők egy épületet rendeztek be a gyakorlat kedvéért, ahol a honvédek a különböző szobákban airsoft fegyverekkel és rendszeresített kézi fegyverekkel hajtották végre az előírt feladatokat.

Galambos Péter százados, a 39. lövészzászlóalj kiképzési részlegének vezetője elmondta: az épületharcászat gyakorlása nagyon fontos, hiszen éles helyzetben legtöbbször városi környezetben, elhagyott épületekben folynak a harcok. Véleménye szerint ez nehéz terepnek, illetve helyszínnek számít, hiszen a zsúfoltság miatt a katonák könnyen megsebesülhetnek, az egység pedig felbomolhat. Hozzátette: az ilyen feladatok célja az, hogy a gyakorlat kezdetén felállított négyfős csapatok megtanuljanak hatékonyan együtt dolgozni, és minél hamarabb legyenek képesek reagálni a történésekre.

20230126_tábori_kihelyezési_hét (6)

A tavaly nyáron kiadott miniszteri utasítás értelmében a Magyar Honvédség a biztonsági kihívásokra reagálva fokozta készenléti szintjét, ami a különböző gyakorlatok és kiképzések intenzívebbé válásával is együtt járt. Ennek megfelelően a lövészzászlóaljnál is folyamatosan, háromhetes váltásokban zajlanak az egymásra épülő gyakorlatok. A következő fázisban a katonák már szakasz szinten fognak épületharcászatot gyakorolni. Ezt követően Táborfalván tartanak század szintű összekovácsolást az állománynak, ahol már egy képzeletbeli település megtisztítását és ellenőrzését szimulálják majd.

A kijelölt alegység már a májusban végrehajtandó NATO CREVAL ellenőrzésre készül, hiszen csak jól felkészült, jól kiképzett katonák tudják szavatolni az ország biztonságát és teljesíteni szövetségesi kötelezettségeinkből adódó feladatainkat.