Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges műveleti szeminárium Magyarországon

Szöveg: Nyulászi Tamás szds. |  2010. április 30. 11:09

2010. április 19 és 30. között különleges műveleti törzsfelkészítésre került sor a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály és az MH Béketámogató Kiképző Központ szervezésében Szolnokon. A nemzetközi tanfolyam célja, hogy a különleges műveleti képességfejlesztés keretében törzstiszteket készítsen fel a különleges műveletek tervezésének sajátosságaira.

A tanfolyam első hetében a hallgatók megismerkedtek a NATO műveletek, ezen belül kiemelten a különleges műveletek tervezésének folyamatával. Az angol nyelvű előadásokból képet kaphattak az aszimmetrikus hadviselés és a különleges műveletek kapcsolatáról, illetve a magyar és NATO különleges műveleti erők jelenlegi helyzetéről is.
A tanfolyam oktatói az Amerikai Egyesült Államokból, az Egyesített Különleges Erők Egyeteméről érkeztek. Blake Edwards és Jim Nelson évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek a különleges műveletek végrehajtása és tervezése terén. A tanfolyam hallgatóit nemcsak a Magyar Honvédség alakulataitól és szervezeteitől érkező szárazföldi és légierő szakemberek alkották, hanem német, francia, horvát és észt képviselők is részt vettek az eseményen.

A szeminárium második héten, a résztvevő tisztek és tiszthelyettesek, egy egyesített műveleti tervező csoportot (JOPG) alakítottak ki, majd a beállított szcenárió alapján már konkrét törzsbeosztásokban gyakoroltak a korábban megszerzett elméleti alapokra támaszkodva. Az elkészített produktumokat aztán az oktatók által megszemélyesített parancsnokoknak jelentették a törzs tagjai.

A nyelvi nehézségek és a rendelkezésre álló rövid idő ellenére a résztvevők hasznos tapasztalatokat szerezhettek a műveletek tervezése során. Természetesen a tervezési folyamat elsajátítása hosszabb időt és több gyakorlást igényel, de a tanfolyam megfelelő alapot biztosított a továbbfejlődéshez és a Magyar Honvédség különleges műveleti képességfejlesztése elé kitűzött célok eléréséhez.

1595901051