Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges státuszban - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. április 16. 15:30

A Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium – az ország egyetlen fegyvertechnikai, civil oktatási intézményeként – két éve képzi a honvédelem ágazat keretében a fegyverműszerész-technikusokat, a fegyvergyártó szaktechnikusokat és a fegyveroptikai szaktechnikusokat. A középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, a diákok közismereti tantárgyként honvédelmi alapismereteket is tanulnak.

MH_2022_4_borito

Az 1989-ben alapított csongrádi iskola az ezredforduló óta köznevelési intézmény, országos beiskolázású a honvédelem ágazatba tartozó fegyvertechnikai szakképesítések területén. Több mint három évtizede egyedülállóan biztosítja a szakképzett fegyverműszerész-munkaerőt a fegyverspecifikus védelmi ipar, annak beszállítói, a Magyar Honvédség és a fegyveres testületek számára.

Az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) felváltó új rendszerű Szakmajegyzék hatálybalépésével, a 2020/21-es tanévtől az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a honvédelmi tárca felügyelete és gondozása alá kerültek a fegyvertechnikai képzések. A csongrádi középiskola hazánkban az egyetlen olyan intézmény, amelyben a Honvéd Kadét Program második szintjébe nem sorolható, de a honvédséghez szorosan kötődő civil szakmákat oktatnak a honvédelem ágazat keretében. A kadétok elméleti és gyakorlati felkészítésének támogatását az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred megbízott honvédelmi referenseként – együttműködve a szegedi MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársaival – Udvardi Tibor főtörzsőrmester koordinálja. A technikum igazgatója Bozó Gábor.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 14-én megjelent számában!