Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lánctalpassal a Dunán

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. május 24. 14:19

Végéhez közeledik az MH Altiszti Akadémia által szervezett PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi műszaki gépkezelő tanfolyam. A 197 tanórás képzésnek rendszeresen Szentes ad otthont, idén azonban, első alkalommal Szentendrén is megrendezték, együttműködve az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezreddel.

A tanfolyam első két hete elméleti oktatással telt, majd a sikeres írásbeli vizsga után, a tíz résztvevőnek a gyakorlatba is át kellett ültetnie a megszerzett tudást. A szárazföldi gyakorlatokat – többek között a gép vezetését – a csobánkai harcászati gyakorlótéren hajtották végre, az utolsó három hétben pedig a vízi vezetés fortélyait sajátították el az MH Hadikikötőben. Utóbbi során a katonák több koordinációs feladatot is gyakoroltak: a vízben való megállást, a különböző fordulásokat hajócsavarral és kormánylapáttal, illetve a vízen való szállítást.

A tanfolyam május 25-én szóbeli és gyakorlati részből álló vizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése után a kiképzett állomány tagjai megkapják az eszközre szóló gépkezelő igazolványt. Ezzel árvízvédelmi munkáknál, szállítási feladatoknál, különböző gyakorlatokon, valamint bármilyen, a műszaki gép kezelését igénylő feladatnál segédkezni tudnak.

Ujpál József főtörzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Logisztikai és Támogató Alegységek, Támogató Század Műszaki Rajának rajparancsnoka, a tanfolyam egyik oktatója a vízi vezetés kapcsán kérdésünkre elárulta: mind a tíz résztvevő nagyon sokat fejlődött a kezdetek óta, maximálisan meg van elégedve a gyakorlatokon nyújtott teljesítményükkel.