Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leállhat a Rafale gyártása

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. december 10. 12:24

Egy december 7-én elhangzott nyilatkozatban a francia védelmi miniszter, Gerard Longuet arról beszélt, hogy külföldi megrendelések hiányában, a francia Dassault vállalat leállíthatja a Rafale típusú vadászgépek gyártását – írja az Agence France-Presse. Longuet továbbá hozzátette, hogy a Dassault jelenleg csak a francia légierőnek gyárt Rafale-okat, összesen 180 darabot.

Ha a Dassault a közeljövőben nem kap megrendelést külföldi országoktól, akkor a gyártást befejezik – mondta a miniszter. A vállalat elméletileg 2018-ig gyártja a francia vadászokat a légierőnek. Továbbá köztudott, hogy a francia gép nagyon drága, így számos tenderen inkább az amerikai típusokat választják az országok.

„Amíg mi 200 darab Rafale-t rendelünk és gyártunk le Franciaországnak közel 10-15 év alatt, addig az Egyesült Államok 3000 repülőgépet gyárt le" – tette hozzá Longuet.

Franciaország a Rafale típust az egyik legmodernebb negyedik generációs vadászgépnek tartja, mely akár az indiai MRCA tender győztese is lehet.

Tárgyalások folynak jelenleg az Egyesült Arab Emirátusokkal is, amelyek, mint ismeretes, nem egészen zökkenőmentesek a gépek magas ára miatt. A Dassault nemrégen ismét kudarcot vallott, ugyanis november végén a Rafale a svájci tendert is elbukta, ugyanis az alpesi ország 22 darab JAS-39 Gripent rendszeresít.

1595928631