Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leendő altisztek harcászata

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2021. május 29. 7:19

Harcászati foglalkozásokon vettek részt a lövész altiszti szakmai tanfolyam hallgatói májusban, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár gyakorlóterén.

Acélkocka_Bocskai (11)

Az „Acélkocka” altiszti képzési rendszer lövész szakmai tanfolyamának hallgatói – korábbi képzéseiket követően – májusban a hódmezővásárhelyi laktanyában folytatták a kiképzésüket.

A rajösszekovácsolás fázisában a menet, illetve a menet biztosítása során alkalmazandó eljárások elsajátítása mellett a tanfolyam hallgatói gyalogosan és harcjárművek bevonásával gyakorolták a rajparancsnok és helyettesének szerepét. A feladatok során a leendő altiszteknek váratlan helyzetekre, például kis erejű, illetve nagy erejű ellenséges támadásra kellett rajparancsnokként reagálniuk. A kiképzők folyamatosan figyelték az adott személy döntéseit, amelyeket a gyakorlatok után azonnal ki is elemeztek.

Acélkocka_Bocskai (12)

A terepfoglalkozások között megtartott elméleti órákat követően ismét a gyakorlótéren folytatódott a kiképzés. Doma László zászlós, a tanfolyam kiképzési foglalkozásaiért felelős altiszt elmondta: a harcászati ismeretek gyakorlati elsajátítása a védelem tárgykörének teljes megismerésével kezdődött. „A védelem egy komplex feladat. A tanfolyamon résztvevők az elméleti tananyagot elsajátították, most ezt a tudást ültetjük át a gyakorlatba. A szerepeket folyamatosan cseréljük, így a parancsnoki beosztásban mindenki végre tudja hajtani a feladatokat” - hangsúlyozta a zászlós.

A következő hetekben a kiképzés tovább folytatódik, ahol a résztvevők harcászattal egybekötött éleslövészeten tudják majd bizonyítani megszerzett tudásukat.