Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legalább 14-en meghaltak az isztambuli terrortámadásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. július 28. 5:29

Több mint egy tucatnyi ember meghalt és legalább 70-en megsebesültek, amikor kettős robbantást követtek el Isztambul egyik külvárosában, a város európai oldalán. A hatóságok szerint terrortámadás történt.

Legalább tizennégyen meghaltak és hetvenen megsebesültek vasárnap este Isztambul egyik külvárosában, ahol gyors egymásutánban két pokolgép robbant fel egy zsúfolt üzletsoron. Először egy kisebb robbanás történt egy telefonfülkénél, ezt követte a második, nagy erejű detonáció. A második pokolgépet egy szemeteskonténerbe rejtették el. Ettől haltak meg sokan, az első robbanást hallva az utcára tóduló emberek közül. Közel 30 embert szállítottak kórházba súlyos sérülésekkel Güngören városrészből, ahol főleg kétkezi munkások laknak.

“Biztos, hogy terrortámadás történt" – közölte Muammer Güler, a nagyváros kormányzója a helyszínen, az európai oldalon lévő, főleg kétkezi munkások által lakott Güngören városrészben. Az egyik török televízió a detonációkról szóló első híradásában még azt közölte, gázrobbanás történt.

Az NTV török televízióban sugárzott képeken vértócsában fekvő sebesülteket lehetett látni. Rengeteg mentőautó és tűzoltó érkezett a helyszínre. A rendőrség lezárta a környéket. Hamarosan megkezdik a biztonsági kamerák által a merénylet helyszínéről és környékéről készített felvételek kielemzését – mondta a kormányzó.

A múltban kurd szakadárok, szélsőbaloldali csoportok és iszlamisták egyaránt hajtottak végre merényleteket Isztambulban. A rendőrség szerint a vasárnap esti akció a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) keze nyomát viseli magán.

Címkékrobbantás