Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Léghajók váltják fel a hagyományos teherszállító repülőgépeket?

Szöveg: JETfly |  2009. április 4. 10:23

Különös dologra lett figyelmes egy riporter, akit a Lockheed Martin cég Skunk Works nevű – a titkos repülőgép projektekért felelős részleg – központi épületében vezettek körbe. Útja során egy hangárban a P-971-esre figyelt fel, amely egy forradalmian új módját jelentené a légi teherszállításnak.

A héliummal töltött léghajó különleges kialakításának köszönhetően úgy száll fel és repül, mint egy hagyományos repülőgép, ami ugyanakkor alkalmas nagyobb mennyiségű rakomány elszállítására is.

A múltban már többször is kísérleteztek az aerodinamikai léghajó kialakításával, azonban méretei miatt nehéz boldogulni vele, sőt szeles időben sem biztonságos. A hagyományos szállítógépekhez viszonyítva méretei jóval nagyobbak.

A project finanszírozásáért a Lockheed és a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) felel, ezidáig azonban még nem valósult meg semmi a teherszállító léghajóból. A WALRUS névre keresztelt projectet így törölték, mindezek ellenére a DARPA továbbra is bízik a P-971 megalkotásában.

Az új léghajó fejlesztése is jól példázza, hogy egy-egy hasznosnak tűnő project kivitelezése igen időigényes és hosszú folyamat. A nehézségek ellenére a Lockheed bízik abban, hogy a P-971 teherszállító léghajó tervezete valóban elérkezik a gyártás szakaszába.