Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi térképészeti konferencia az Óbudai Egyetemen

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. szeptember 2. 14:48

Harmadik alkalommal rendezték meg a Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferenciát Budapesten. A szakmai szimpóziumon az MH Geoinformációs Szolgálat fejlesztéseiről is szó esett.

TOT_3795

Az Óbudai Egyetemen rendezték meg szeptember 2-án a III. Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencia első napját. Az idei szimpóziumon elsősorban a légi térképészeti repülésekbe kezdő pilótáknak, illetve az ezen a szakterületen tevékenykedő képfeldolgozóknak, kiértékelőknek szóló előadásokat hallhattak az érdeklődők. Ennek megfelelően a szimpózium elsősorban a dróntérképezés, a hazai drónoktatás és a drónok közszférában, illetve ipari területen betöltött szerepének tematikájára épült.

TOT_3831

A hivatalos megnyitót követően elismerések átadására is sor került. A díjazottak között volt dr. Mihalik József, nyugállományú mérnök alezredes, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Térképészeti Ágazati Igazgatóság volt szolgáltató osztályvezetője is, aki kiemelkedő szakmai és honvédelmi tevékenysége elismerésképpen vette át a Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérmet. A díj indoklásakor többek között elhangzott: Mihalik József 1989-ben megtalálta a Magyarországon 1960 előtt készült, légitérképezéshez használt, méltatlan körülmények között tárolt negatívokat, amelyek megmentése az utókor számára az ő nevéhez fűződik.

TOT_3906

A konferencián előadást tarott Szalay László ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnöke, aki a szervezet múltjáról, tevékenységéről, aktuális fejlesztéseiről, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program miatt létrehozott új, digitális adatbázisról osztott meg információkat a résztvevőkkel.

A konferencia szeptember 3-án folytatódik az Óbudai Egyetemen.