Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légiforgalmi irányítónak lenni jó!

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. június 5. 10:42

A jövő katonai légiforgalmi irányítói ismerkedhettek meg közelebből a szakterület rejtelmeivel az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Az elmúlt négy hét során átfogó képet kaptak a bázis feladatairól és testközelből is figyelemmel követhették az irányítók munkáját.

aaIMG_1790

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) állami légiközlekedési alapképzési szakán tanuló, az MH Ludovika Zászlóalj katonai állományába tartozó honvéd tisztjelöltek látogattak az MH Pápa Bázisrepülőtérre. Betekintést nyertek a különböző szakszolgálatok - többek között - a légiforgalmi irányítók, a tűzoltók és a repülőműszakiak feladatrendszerébe. Bejárták a bázison települő Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program hangárkomplexumát, sőt, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) egyik C-17-es óriásgépére is felszállhattak.

aaIMG_1903

A másod- és harmadéves hallgatók csoportjai egy-egy hetet töltöttek el az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A napi programjuk részét képezték a bázistúrák, továbbá az ország egyik legmodernebb felszereltségű légiforgalmi irányítóközpontjában követhették figyelemmel az éles repüléseket. A rádióforgalmazás gyakorlatával mindkét oldalról megismerkedtek: a toronyban az irányítók rádiózását hallgathatták meg, emellett lehetőségük volt arra is, hogy a Pápáról szolgálatot adó Mi-17-es kutató-mentő helikopteren repülés közben figyeljék meg a pilóta és a torony közötti kommunikációs folyamatokat.

A negyedévesek ennél komplexebb gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagodtak. Eleinte ők is megfigyelőként voltak jelen a toronyban, de a záró, negyedik héten már oktató irányító mellett, valós körülmények között is végrehajthattak alapvető koordinációs feladatokat, illetve sztenderd rutineljárásokban irányíthatták a repülőeszközök gurulását, indítását, vagy adhattak fel- és leszállási engedélyeket.

aaIMG_1745

Az MH Pápa Bázisrepülőtér számára is rendkívül fontos, hogy a jövőbeni működéshez a szakma iránt elkötelezett utánpótlás kerüljön ki az iskolapadokból. „A ludovikás katonáknak ez a látogatás egyfajta kedvcsináló volt ahhoz, hogy lássák, milyen modern körülmények között és milyen napi feladatok mellett dolgoznak a katonai légiforgalmi irányítók” – mondta el a csoportokat felügyelő Paksi Sándor százados, a helyi Légiforgalmi Irányító Központ parancsnoka. „Mindhárom évfolyam hallgatói motiváltan, pozitív hozzáállással, az új ismeretekre nyitottan érkeztek hozzánk, és nagyon hasznosnak találták az itt eltöltött idejüket” - fogalmazott a százados.

aaIMG_1669