Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzet oltottak az önkéntes területvédelmi tartalékosok

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kertész László |  2021. június 5. 9:03

Egynapos kiképzésen vettek részt az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred alárendeltségébe tartozó MH 12. Dula Nándor Területvédelmi Zászlóalj katonái a Nyergesújfalui Katasztrófavédelmi Őrsön június 4-én, pénteken.

Tűzoltás_tartalékosok (3)

A tatabányai székhelyű területvédelmi zászlóalj katonái a tűzoltás technikáit sajátíthatták el a felkészítés során. Tálcatűzoltási feladatokat hajtottak végre kézi poroltó készülékkel, emellett megismerték a tűzoltók által használt eszközöket és a műszaki kocsi teljes felszerelését is.

„Fontos, hogy a foglalkozáson olyan ismereteket adjunk át a katonáknak, amelyeket a szűkebb környezetükben, akár a civil életben is fel tudnak használni, hiszen egy tűzeset bárhol előfordulhat. Ilyen esetben szükség van egy úgynevezett »hiányzó hősre«, aki képes az első lépést megtenni és összefogni a jelen lévő embereket annak érdekében, hogy segítsenek. Ezért vettük fel a kapcsolatot a katasztrófavédőkkel, akik az első perctől kezdve támogatták az ötletet” – mondta Csányi Henrik alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megbízott törzsfőnöke.

Tűzoltás_tartalékosok (15)

„Azt tervezzük, hogy folytatjuk ezt a felkészítést, ezáltal próbáljuk még jobban elmélyíteni a katonák ismereteit. Sok múlhat azon, hogy adott esetben hogyan kezelik a poroltót, hogyan veszik ki a sérültet a járműből vagy, hogy tudják-e mi a teendő, amikor valakit újra kell éleszteni. Egy katonától mindenki elvárja azt, hogy az élre lépve mozgatórugója legyen egy segítségnyújtásnak. Fontosnak tartom, hogy olyan katonák szolgáljanak a Magyar Honvédségben, akik tudnak és akarnak is segíteni” – hangsúlyozta.

Az alezredes azt is elárulta, hogy a jó kiképzést élményszerűvé kell tenni. „Ezen a foglalkozáson a katonák kipróbálhatták a közel ötven kilogrammos teljes tűzoltófelszerelést, ezáltal átérezhették azt, hogy milyen érzés, amikor a tűzoltók beöltözve teljesítik a feladatukat. Ha a katona minden alkalommal valami újat és hasznosat tanul, akkor élményszerű marad a kiképzés. A tartalékos rendszerben lényeges, hogy a kiképzett katona pozitív élményekkel térjen haza, hiszen akkor el fogja mondani a környezetében élőknek, hogy mit sajátított el, ezáltal a Magyar Honvédség egyik legnagyobb toborzójává válik” – emelte ki.

Csányi Henrik alezredes azt is elárulta, hogy a jövőben több hasonló foglalkozást is terveznek a katasztrófavédelemmel együttműködve.