Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brave Warrior 2021: többnemzeti helységharc

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 5. 8:59

Komplex művelet során, beépített területen vívott harcot gyakoroltak lengyel, szlovák, horvát és magyar katonák Újdörögdön, június 4-én, pénteken.

Brave Warrior (12)

A Brave Warrior 2021 elnevezésű nemzetközi gyakorlat részeként végrehajtott művelet több részből tevődött össze. A kijelölt alegységek először kombinált helikopteres és közúti átcsoportosítással előre vonást hajtottak végre az újmajori táborból. Újdörögd térségében előretolt bázist hoztak létre és megszervezték annak védelmét. Az alkalmi bázisra ekkor érkezett az információ, hogy a romváros területén kis létszámú, ellenséges fegyveres csoport található. A többnemzeti alegység azt a feladatot kapta, hogy zárja le a területet, majd kutassa fel és semmisítse meg az ellenséget. A művelet során minden alegység csökkentett létszámban alkalmazta saját harcjárműveit is - a lengyelek emellett ügyeletes tűzfegyverként két önjáró, 120 milliméteres aknavetőt is bevontak, amennyiben a katonák a lakott terület biztonsági távolságán kívül nagyobb erejű ellenséggel találkoztak volna. (Az aknavetők adott esetben füsttel képesek fedezni a csapatok manővereit.)

Brave Warrior (19)

Rácz Szabolcs György alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. lövészzászlóaljának parancsnoka elmondta: a Brave Warrior 2021 gyakorlaton az alegységre alapozva többnemzeti zászlóaljat hoztak létre - lengyel és szlovák lövésszázadokkal, valamint egy horvát lövész-szakasszal.

„A Brave Warrior gyakorlat során már végrehajtottunk közös műveleteket, tehát összeszokott csapatról beszélhetünk. Sikerült áthidalni a kezdeti nyelvi nehézségeket, valamint a különböző típusú kommunikációs eszközök használatából fakadó problémákat. A beépített területen vívott harcot úgy szerveztük meg, hogy minden nemzetnek legyen módja gyakorolni a különféle harceljárásokat – akár többször is -, mivel erre az elmúlt egy évben eddig viszonylag kevés lehetőség adatott. A mai nap fő célja az, hogy megfigyeljük egymás harceljárásait, tanuljunk egymástól, és megosszuk tapasztalatainkat” – mondta az alezredes.

Brave Warrior (28)

Hozzátette: a feladatot MILES-rendszerrel hajtották végre, így objektív módon lehet majd értékelni a feladat sikerességét. Elmondta azt is, hogy a Brave Warrior gyakorlat kezdetén elsődleges feladatuk a különböző nemzetek katonáinak összekovácsolása volt. Első lépésként a zászlóalj magyar törzse, - szlovák tisztekkel és altisztekkel kiegészülve - megtervezte a következő műveleteket, illetve az alegységek is megtervezték saját harcfeladataikat. Ezt követően folyamatos végrehajtással három napos harcászati gyakorlatot hajtottak végre. Többek között ennek is köszönhető, hogy a szövetséges katonák immár áttérhettek a beépített területen történő harc gyakorlására.

Kapcsolódó cikkek