Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtt helikopter és halottak Damaszkuszban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 28. 8:47

Húszan haltak meg augusztus 27-én, hétfőn reggel lázadók és kormányerők összecsapásaiban a szíriai főváros, Damaszkusz déli részén, köztük öt gyerek – közölték ellenzéki aktivisták. A felkelők azt is bejelentették, hogy lelőttek egy harci helikoptert a főváros Dzsobár negyedében.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) hétfőn arról számolt be, hogy újabb 14 holttestet találtak a főváros melletti Darajában, ahol ellenzéki aktivisták vasárnapi közlése szerint a szír hadsereg tömegmészárlást követett el.

A Damaszkusztól délnyugatra fekvő, többségében szunnita muzulmánok lakta elővárosban az aktivisták szerint több mint kétszáz holttestet találtak, s az áldozatok többségét kivégzésszerűen ölték meg katonák szombaton, amikor házról házra járva kutattak lázadók után. Bassár el-Aszad elnök mészárlásokkal vádolt rezsimje a SANA hivatalos hírügynökség útján azt közölte, hogy hadserege „zsoldos terroristáktól tisztította meg" Daraját, akik „a lakosság elleni bűntetteket" követtek el.

Az utóbbi hetekben egyre gyakrabban lelnek olyan emberek holttestére, akik sok esetben helyszíni kivégzések áldozatai lettek, különösen az északi Aleppóban és a főváros körzetében.

1595940643
Az AFP hírügynökség egy tudósítója heves robbanásokról számolt be hétfőn kora reggel Damaszkuszból. A szemtanúk és aktivisták hálózatára támaszkodó OSDH is hírt adott robbanások és tűzharc zajáról a fővárosban, de azt nem tudta megmondani, mely negyedekből hallatszottak azok.

Az OSDH közlése szerint a lelőtt helikoptert valószínűleg „aközben érte találat, hogy részt vett az övezetben zajló harcokban". Egy internetre föltett videón látható a lángoló helikopter röviddel a földbe csapódás előtt. Az állami televízió csak annyit közölt, hogy hétfőn lezuhant egy helikopter Damaszkuszban.

Az állami televízió híradása szerint a kormányerők sikeres harcot vívtak a „terroristák" ellen a Törökországgal szomszédos Idlíb tartományban.

Törökország időlegesen lezárta határát a Szíriából menekülők előtt, amíg újabb táborokat tud megnyitni a befogadásukra – közölte hétfőn egy török diplomata. Mintegy hétezren rekedtek a határ szíriai oldalán. A diplomata azt ígérte, hogy három napon belül fokozatosan átengedik majd a várakozókat.

Közben ezrek menekülnek a harcok elől Libanonba is. Hétfőn néhány óra alatt több mint hatezren keltek át a határon, főként a Damaszkusz déli részéről és környékéről érkezők.

Az ENSZ adatai szerint már több mint 51 ezer szíriai menekült tartózkodik a szomszédos Libanonban.

Az OSDH adatai szerint vasárnap országszerte 149 halottjuk volt a szíriai hadsereg és a lázadók közötti harcoknak – 105 civil, 26 lázadó és 18 katona.