Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtték a repülőt a győri rakétások

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. július 11. 15:46

Hatalmas magyar sikernek örülhetünk. A Németországban zajló ELITE 2008 gyakorlaton ugyanis csak a magyaroknak, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak sikerült virtuálisan lelőniük egy Tornado ECR típusú repülőgépet.

Pénteken reggel kilenc órakor nyolc Tornado ECR, két Eurofighter és ugyancsak két F–16 Falcon típusú repülőgép emelkedett a magasba a németországi Lechfeld katonai bázis betonjáról. A Duna folyó vonalát követve érték el a kijelölt műveleti területet, Heuberg térségét.

Ekkor már tizenkilenc nemzet katonái és tíz különböző rakétarendszer radarjai pásztázták az eget, és keresték a kilencszáz méteres hegyek között manőverező repülőgépeket. A földre telepített elektronikai zavaró eszközök segítségével, és a terep adta lehetőségeket kihasználva a támadó alakzat szinte láthatatlanná vált a radarok kezelői számára.

Már úgy tűnt, hogy a rakétarendszerek elleni művelet sikeresen végződik a légi járművek számára, mikor a győri ezred SA–6 KUB légvédelmi rakétarendszer radarjainak hatósugarába értek. A hatékony kiképzésnek és a piros barettes győri rakétások magas szintű felkészültségének köszönhetően egy imitált rakétaindítással megsemmisítették a német Tornado ECR vezérgépet.

A magyar katonák sikere felkeltette a nemzetközi gyakorlaton többi résztvevő országok légvédelmiseinek érdeklődését, akik ezután gyakori vendégek lettek a győriek bázisán.

1595878280

Kép és szöveg: Andor Tamás