Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőttek egy paraguayi gerillavezért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 29. 8:29

Agyonlőttek egy paraguayi gerillavezért a rendőrök egy összetűzésben az ország keleti határvidékén – közölte szerdán az asuncióni belügyminisztérium. Az összecsapásban a gerillavezéren kívül életét vesztette egy rendőr és egy civil is. A gerillavezért állítólag megadásra szólították fel, de válaszul tüzet nyitott a rendőrökre.

A magát a Paraguayi Nép Hadseregének (EPP) nevező szélsőbaloldali, főként gyilkosság és emberrablások kapcsán hírhedtté vált fegyveres csoport első számú vezetője, Severiano Martínez Chaco tartományban vesztette életét a rendőrügynökökkel vívott tűzharcban. Martínez áprilisban már csaknem rendőrkézre került, de akkor sebesülten ugyan, de sikerült kitörnie a rendőrgyűrűből.

A néhány éve alakult, maroknyi aktivistából álló csoport feltételezett vezére az ország legkeresettebb bűnözője volt, öt elfogatóparancs volt érvényben ellene, egyebek között Raúl Cubas volt államfő leányának meggyilkolásáért is körözték Rafael Filizzola belügyminiszter szerint.

A magát „marxista-leninistának" valló EPP főként Paraguay északkeleti részén, Concepción tartományban aktív. Az EPP-tagok a paraguayi rendőrség szerint a szélsőbaloldali kolumbiai gerillaszervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) táboraiban kaptak kiképzést.

Címkékkiképzés