Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemerültek - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. április 15. 13:47

A szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred kijelölt állománya háromhetes tanfolyamon készült fel az MBF 2005 típusú sisakos búvárfelszerelés használatára, s az abban történő speciális munkavégzésre.

MH_2023_4_borító

Mint azt Kovács János Richárd törzsőrmester, műszaki felderítő rajparancsnok elmondta: a képzés elején a katonák megismerkedtek az eredetileg ipari búvármunkákra tervezett felszereléssel, annak összeállításával és szétszedésével, továbbá megtapasztalták azt is, hogy a szett viselése mekkora mozgásszabadságot biztosít számukra.

Ezt követően kerülhetett sor az első merülésre a szentesi alakulat búvárkiképző bázisának zárt medencéjében, ahol a tanfolyam résztvevői eleinte víz alatti alapfeladatokat hajtottak végre, például fémeket és fákat daraboltak fűrésszel. A második héten már komplexebb műveletek, így az illesztés, a csavarozás és a hegesztés fogásait is begyakorolták. Miután pedig tökéletes látási viszonyok mellett, azaz a medencében minden mozdulatot elsajátítottak, jöhettek az első nyílt vízi foglalkozások: először a Szenteshez közeli Kurca folyóban, majd Mindszentnél a Tiszában, végül a Mályi-tóban.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 14-én, pénteken megjelent számában!