Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott Musarraf

Szöveg: Révész Renáta |  2007. november 28. 8:49

Amint az várható volt a ma reggeli órákban lemondott főparancsnoki tisztségéről Pervez Musarraf pakisztáni elnök. Az államfő mindezt egy nappal azelőtt tette, hogy ismét beavatnák hivatali ciklusának újabb öt évébe. Musaraffot októberen választották meg.

Pervez Musarraf-ra nagy nyomás nehezedett a választások óta a nagyhatalmak – legfőképpen az USA – részéről, hogy mondjon le katonai vezetői tisztségéről, és “csupán" mint elnök vezesse tovább az országot.

Az államfő eddigi helyettesének, Asfak Kajanai tábornoknak adta át a tisztséget.

– A hadsereg volt az életem, a szenvedélyem – jelentette ki látványos ünnepség keretében megrendezett ceremónián.- Kicsit szomorú vagyok: holnaptól már nem viselem az egyenruhát – tette hozzá.

A tábornok-elnök 1998-tól vezette a pakisztáni hadsereget, és egy évvel később vette át “vértelen" államcsínnyel a hatalmat az ország felett. 2002-ban a parlament is megerősítette államfői tisztségében.

A tavaly októberi választásokat megnyerve viszont egy bírósági határozat kimondta: elnök nem lehet egy személyben az első számú katonai vezető is.
Musarraf ekkor rendkívüli állapotot rendelt el, megritkította a legfelsőbb bíróságot, sőt, még legfőbb riválisát, az ellenzéki Bhutto-t is háziőrizetbe vetette egy napra, mikor az az ellene szervezett utcai megmozdulások élére állt.

Ám nemzetközi – elsősorban amerikai – nyomásra Musarraf kénytelen volt enyhíteni a szigort, sőt még az is megígérte, hogy jövő év elején demokratikus választásokat fognak tartani az országban.

A legfontosabb lépést azonban a mai napon tette az elnök: korábbi ígéretéhez híven szögre akasztotta egyenruháját, hogy – a nemzetközi elvárásoknak megfelelően – választott elnökként, nem pedig tábornokként vezesse a jövőben Pakisztánt.