Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább fegyverkezik Irán

Szöveg: Háború Művészete |  2007. november 28. 7:28

November 28-án az ország flottája egy új, hazai gyártású tengeralattjáróval és egy szintén hazai torpedórombolóval gyarapszik, de egy új, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát is kifejlesztettek a perzsa állam mérnökei.

Az elmúlt hét szombatján az Iráni Haditengerészet parancsnoka, Habib Sayyari admirális jelentette be, hogy november 28-án az ország flottája egy új, hazai gyártású tengeralattjáróval és egy szintén hazai fejlesztésű torpedórombolóval fog gyarapodni. November 27-én pedig az ország védelmi minisztere, Mostafa Mohammad Najjar jelentette be, hogy egy új, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát fejlesztettek ki a perzsa állam mérnökei.

Sayyari admirális egy, az iráni Fars News Agencynek adott interjújában elmondta, hogy Irán katonai képességei alapvetően az elrettentést szolgálják, azonban amennyiben az ellenség olyan „hibát" vét, amellyel Iránt fenyegetné, olyan erőteljes második csapást mérnek rá, hogy nem lesz képes újabb akciókra.

Az új, Jamaran névre keresztelt romboló és a Ghadir nevet viselő tengeralattjáró is ezt a célt szolgálja. Irán a közelmúltban tette közzé, hogy az új Ghadirje-osztályú tengeralattjáró nehezen felderíthető, és egyidejű tűzkiváltásra képes rakétákkal és torpedókkal. Az új tengeralattjáró mellett az Iráni Haditengerészet legalább három, orosz gyártmányú SSK Kilo-osztályú tengeralattjáróval is rendelkezik. Irán augusztusban tesztelt egy tengeralattjáróról indítható felszíni rakétát a Perzsa-öbölben megtartott hadgyakorlat során.

Sayyari azt is elmondta, hogy csapatai közelről „felügyelik" a régióban (főleg a Perzsa-öbölben) zajló amerikai manővereket.

Az új ballisztikus rakétával kapcsolatban Mostafa Mohammad Najjar elmondta, hogy az az Ashura elnevezést kapta, és 2000 kilométeres távolságig képes célok megsemmisítésére. További technikai adatokat nem hoztak nyilvánosságra.

2006 novemberében Irán sikeres kísérletet hajtott végre Shahab-3 típusú ballisztikus rakétájával, amelyről akkor azt nyilatkozták, hatótávolsága elérheti a 2000 kilométert. Ugyanakkor a 2007 szeptemberében, az iráni–iraki háború emlékére megtartott katonai parádé alkalmával jelentették be, hogy a Shahab-3 hatótávolsága „mindössze" 1300 kilométer. Ugyanekkor mutatták be a Ghadr típusú rakétát is, amely 1800 kilométeres hatótávolságú, és szakértők véleménye szerint a Shahab-3 rakéta továbbfejlesztett változata.