Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sem a kollégák, sem szeretteik nem feledik a hősöket

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 27. 20:23

Tragikus év volt a 2006-os a Magyar Honvédség tűzszerészeinek életében. Öt kollégájukat veszítették el, közülük négyen szolgálatteljesítés közben haltak hősi halált.

Rajtuk kívül még hárman sérültek meg súlyosan, volt akinek az életben maradása is kérdéses volt. Szerencsére ők már jól vannak, mindannyian dolgoznak.

A hozzátartozókról és a családtagokról természetesen nem
felejtkezett meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós
Zászlóalj vezetése. Rendszeresen tartják velük a kapcsolatot, igyekeznek segíteni ott ahol tudnak. Ám a veszteséget feldolgozni nekik sem könnyű, mint ahogy a családtagoknak, bennük is frissen él hirtelen elhunyt kollégáik, barátaik tragédiájának fájdalma.

Idén immár második alkalommal a NATO nápolyi egyesített parancsnokságán (NATO Joint Force Command – JFC) szolgáló magyar katonacsaládok is adománnyal segítették a hősi halált halt tűzszerészek rokonait.
Nápolyban ugyanis hagyomány, hogy minden nemzet tagjai jótékonysági rendezvényeket tartanak, amikor is saját hazájuk nevezetességeit – például tradicionális ételeket, italokat – árusítják. A NATO parancsnokságon szolgáló harminc magyar katona és családtagjaik idén több mint negyed tonna marhahúsból főztek pörköltet. Az ezerkétszáz adat étel el is fogyott, emellett pedig még hazánkat és a Magyar Honvédséget bemutató könyveket is sikerült szép számmal eladniuk.
A jótékonysági rendezvényt követően, a parancsnokságon szolgáló magyar katonák és családtagjaik úgy döntöttek, hogy a befolyt pénz nagy részét – akár

1595871213
csak tavaly – a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett tűzszerészek hozzátartozóinak ajánlják fel.

– Kérem, fogadják tőlünk sok szeretettel ezt a jelképes karácsonyi ajándékot – mondta az adomány átadása alkalmából, a tűzszerészek laktanyájában november 27-én rendezett, bensőséges hangulatú ünnepségen dr. Fenyvesi Károly mérnök ezredes. A főtiszt néhány héttel ezelőtt, három éves kiküldetés után tért haza Nápolyból, ahol a JFC műszaki csoportfőnökségének hadműveleti osztályvezetője volt.

Az ünnepséget követően Hajdu Gábor mérnök ezredes, a tűzszerész és hadihajós zászlóalj parancsnoka a honvdelem.hu

1595871213
kérdésére válaszolva elmondta: a tavalyi év tragédiasorozatán soha nem fogja teljesen túltenni magát az állomány. A történteket nagyon nehezen sikerült feldolgozniuk, de a zászlóalj összeszokottsága és a pszichológusok szakértelme segített ebben is. A balesetekben súlyosan megsérült három tűzszerész ma már szerencsére jól van, sőt saját kérésükre újra rendszeresesen járnak járőrszolgálatokba is. Egyikük jövőre készül letenni a nem túl könnyű, első osztályú tűzszerész vizsgát, míg egy másik tiszthelyettes éppen a zászlósi vizsgáira készül. A szakaszvezető rendfokozatú tisztes pedig az alakulat egyik legszorgalmasabb tűzszerész beosztottja.