Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lendületben a jövőtervezés

Szöveg: MHP HSZ SZF |  2021. november 15. 8:48

Kölnben tartotta meg soron következő ülését a Német-Magyar Szárazföldi Irányító Csoport (German-Hungarian Army Steering Group) november elején. A Magyar Honvédséget Takács Attila vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának szárazföldi haderőnemi szemlélője, és egyben a testület magyar elnöke képviselte.

ASG logo 2

Két, eredményekben gazdag év telt el azóta, hogy 2019 júniusában megalakult a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program német haditechnikai eszközbeszerzéseihez köthető, a magyar szárazföldi erők képességfejlesztésével és modernizációjával összefüggő feladatok tervezését és koordinálását végző irányító csoport. Bár az elmúlt időszak járványügyi helyzete miatt a személyes jelenléttel zajló egyeztetések és szakmai fórumok háttérbe szorultak, a testület tevékenysége folyamatos volt mind a vezetői, mind a szakterületi munkacsoportok vonatkozásában.

A novemberi ülésen a csoportvezetők és társelnökök beszámolói, az elmúlt időszak feladatainak és eredményeinek részletes értékelése, az aktuális helyzet bemutatása és a jövő fejlesztési irányainak meghatározása voltak a központi témák. A szakmai grémium kiemelten foglalkozott a kiképzés – oktatás és mentorálás tárgykörével, a fejlesztésekkel összefüggő logisztikai feladatokkal, a doktrínális és szabványosítási kérdésekkel, valamint a vezetés-irányítás területével és a páncélos gyalogság képességfejlesztésének témájával is.

Beszámolójában mind Takács vezérőrnagy, mind a német társelnök, Dirk Kipper dandártábornok megerősítette, hogy a Magyar Honvédségben rendszeresítésre kerülő új fegyverrendszereknek köszönhetően, a német-magyar katonai együttműködés a közeljövőben új szintre fog lépni, kiemelt jelentőséget fog kapni a német mentor és a magyar mentorált katonai szervezetek közvetlen kapcsolaton alapuló együttműködése, valamint a képzés és kiképzés formája és tartalma, átfogva a csapat, illetve kötelék szintű mentorálást és az egyes harcos/katona kiképzését egyaránt. Mivel ez egy hosszú, több évig tartó folyamat, vezetői elvárásként határozták meg az Irányító Csoport számára egy olyan, a megvalósulás hatékonyságát mérő, folyamatosan működtetett ellenőrzési, értékelési rendszer kidolgozását, amely alkalmas arra, hogy objektív szempontok alapján, lépésről-lépésre nyomon kövesse és elemezze a magyar szárazföldi haderő képességfejlesztésével és modernizációjával összefüggő feladatok helyzetét, részfolyamatait, eredményeit, valamint hatékonyan azonosítsa az esetleges akadályoztató tényezőket, ezzel lehetővé téve és segítve a szükséges intézkedések meghozatalát.

Terms of Reference aláírása

A szakmai ülés során, a társelnökök aláírásukkal hitelesítették a Német-Magyar Szárazföldi Irányító Csoport működését meghatározó, újonnan kidolgozott hatásköri dokumentumot (Terms of Reference), valamint a német fél hivatalosan is átadott egy újabb, a német haditechnika rendszerbeállításához, működtetéséhez és használatához szükséges szabályzatcsomagot. A Német Haderő Képesség és Koncepció Fejlesztési Központ által összeállított, a német haderő gép- és harcjárművezetőinek általános és szakkiképzésével, a MARDER és PUMA harcjárművek harcjárművezetőinek kiképzésével, valamint műveleti kiképzésével kapcsolatos szabványokat, doktrínákat, szabályzókat magába foglaló szabályzatcsomagot (4. SDR - Standards, Doctrines, Regulations) Takács Attila vezérőrnagy vette át Dirk Kipper dandártábornoktól.

A szakmai fórum záróeseményeként, beosztásában huzamosabb időn át végzett kiemelkedő munkája, valamint szakmai érdemei elismeréséül, Takács Attila vezérőrnagy ünnepélyes keretek között átadta a honvédelmi miniszter által adományozott „Szolgálati Érdemjel arany fokozata” kitüntetést Cseh-Szakál Viktor őrnagynak, aki jelenleg a Német Szárazföldi Parancsnokságon magyarországi referensként teljesít szolgálatot.

Cseh-Szakál Viktor őrnagy kitüntetést vesz át