Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlat a Sziklában

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 15. 9:25

Pásztázott Légtér elnevezéssel gyakorlat zajlott az elmúlt héten az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központnál (MH LMVIK), Veszprémben.

Pásztázott_Légtér_gyakorlat (2)

Az évente végrehajtott gyakorlat célja egyrészt a műveleti vezetési és irányítási feladatokban résztvevők  képességeinek szintentartása, illetve fejlesztése, másrészt a Sziklaként ismert, Speciálisan Létesített Erődítmény fizikai védelmi feladatainak gyakorlása. Ez utóbbihoz az objektum fegyveres védelmének feladatai tartoznak, amelyek során számos incidensre kellett reagálniuk a résztvevőknek. Ilyen volt például a robbanóanyagok kezelése, tüntetőkkel történő kommunikáció, és a támadások elleni védekezés.

A Pásztázott Légtér gyakorlat legfontosabb célja ugyanakkor a műveleti légi vezetési és irányítási rendszer gyakoroltatása. A szimulációs folyamat során egy békeidős helyzetből kiindulva a krízisen át egészen a háborús helyzetig eljutva minden fázist végig gyakoroltak, a tervezési folyamatoktól kezdve a végrehajtásig.

Pásztázott_Légtér_gyakorlat (8)

Bardon Tamás ezredes, az MH LMVIK műveleti parancsnokhelyettese elmondta: a mostani feladatok során elsősorban a konfliktus és háború közötti átmenet tevékenységeit és metódusait gyakorolták. Azért fontos nagy hangsúlyt fektetni erre az időszakra, mert ekkor már markáns különbségek jelennek meg mind a vezetési és irányítási jogosultságokban, mind pedig az ezekhez kapcsolódó jogkörökben a békeidőszakhoz képest, így rendkívül fontos ezeknek a készségszintű ismerete. A szimuláció során változatos légi eseményekre kellett reagálniuk a gyakorlatban résztvevőknek: ilyenek például a szembenálló fél provokatív határsértései, légi felderítő és zavaró tevékenység, az ellenség légi és földi célok elleni támadásai, valamint az ezek során bekövetkezett események kezelése, illetve személyi mentési feladatok.

Záró feladatként az objektumból történő evakuálást gyakorolták, majd értékeléssel zárult a Pásztázott Légtér gyakorlat.