Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lendületes évkezdés a béketámogatóknál

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. január 20. 12:28

Az előző évekhez hasonlóan az idei esztendő is lendületesen kezdődött az MH Béketámogató Kiképző Központnál: a különféle tanfolyamok mellett ugyanis a misszióba készülő katonák kompetenciáinak felmérése és lőkészségük javítása is tarkítja a képzési palettát.

DSC_0001

Minden külszolgálatra készülő számára teljesíteni kell - többek között - egy békeműveleti lőgyakorlatot, valamint az úgynevezett békeműveleti bemeneti követelmények felmérését. Az MH Béketámogató Kiképző Központ által januárban szervezett lőgyakorlatot a misszióban rendszeresített pisztollyal és gépkarabéllyal hajtották végre a katonák, amely során arra kellett törekedniük, hogy a jövőbeni feladataikat is az emberi élet kioltása nélkül oldják majd meg. A lőgyakorlat mellett részt vettek tálcatűzoltási gyakorlaton is, amely során valós körülmények között gyakorolták a tűzoltókészülék használatát.

DSC_0012

A leendő békefenntartóknak – a bemeneti követelmények felmérése során - számos területen kellett bizonyítaniuk, hogy rendelkeznek a missziós szerepvállaláshoz előírt alapvető elméleti és gyakorlati kompetenciákkal, általános katonai-, vegyivédelmi-, alaki-, fegyverismereti-, valamint egészségügyi ismeretekkel. A gyakorlati tételek közé tartozott - egyebek mellett - a gépkarabély tárazása, tárcseréje, valamint tűzkésszé tétele, ürítése, illetve a harctéri sérültellátás és újraélesztés. Azoknak, akiknek a tervezett beosztása szükségessé teszi, angol nyelvből is vizsgázniuk kellett.