Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lendületes évkezdés a béketámogatóknál

Szöveg: MH Béketámogató Kiképző Központ | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. január 20. 15:37

Lendületes évkezdést tudhat maga mögött az MH Béketámogató Kiképző Központ, hiszen egy időben két műveleti területre is felkészítették a katonákat Szolnokon. Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Katonai Rendész Részleg márciusi váltóállománya, valamint az Afganisztánba készülők számára tartott egyhetes célfelkészítés január 15-én ért véget.

UNFICYP

A január 11-én kezdődött kiképzés során a katonai rendészek és rendőrtársuk megismerkedtek - egyebek mellett - a ciprusi konfliktus történelmi gyökereivel, kialakulásával, a fegyverhasználat előírásaival és az angol nyelvű rádió hírváltás szabályaival. Emellett a felkészülők - többek között - hadszíntéri, katonai biztonsági ismereteket sajátítottak el, a műveleti területen történő médiakezelésről és a közösségi média használatáról pedig, hasznos információkat kaptak. Ezen felül akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott ismeretek – mint például az ENSZ történelme, működése, feladat- és értékrendszere; a békeműveletek jogi szabályozása; az alapvető emberi jogok-, civilek és gyermekek-, környezeti és természeti erőforrások védelme; a nők, béke és biztonság; valamint az ENSZ rendőri erők bemutatása – feldolgozását követően sikeres vizsgát tettek.

MTC_RSM

A szintén január 11-én kezdődött NATO Resolute Support Mission művelet missziós törzstiszti célfelkészítése során az egyéni beosztásba tervezett katonák tudása misszióorientált, hadszíntér-specifikus ismeretekkel bővült. Számos területet érintettek, egyebek mellett az adott régió katonaföldrajzát, a területen gyakorolt vallásokkal, valamint a kulturális különbségekkel kapcsolatos ismereteket, illetve a műveleti területen előforduló esetleges kockázatok és veszélyek kezelését. A képzés során találkoztak a hadszíntéren korábban azonos beosztásban szolgálatot teljesítőkkel is, akik a várható feladatokról naprakész információkkal rendelkeznek.

Az egyhetes felkészítések zárásaként Kiss Róbert ezredes, központparancsnok adta át a tanfolyamok elvégzését igazoló oklevelet.