Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel katonai helikopterek Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 26. 11:24

A lengyel fegyveres erők kontingense, amely NATO-erőként Afganisztánban állomásozik, a közeljövőben megerősítésre kerül négy darab Mi-17-1V típusú katonai-szállító helikopterrel és szintén négy darab Mi-24V típusú harci helikopterrel.

A nyolc helikopter a tervek szerint ez év júniusának végén, júliusának elején érkezik meg Afganisztánba.

A helikopterek korábban a lengyelországi £ód¼ban található Wojskowe Zaklady Lotnicze 1 (WZL–1) repülőgépgyárban felújításra kerültek. A felújított helikopterek átvételére március közepén került sor.

A modernizált Mi-17-1V típusú helikoptereket az első tervek szerint Irak vásárolta volna meg. A Bumar lengyel védelmi konzorcium 2006-ban kapott megrendelést hét darab Mi-17-1V típusú helikopterre. A bagdadi vezetés azonban új helikoptereket vásárolt. A szerződés meghiúsulása után Lengyelországban úgy döntöttek, hogy a modernizált helikoptereket átadják a lengyel szárazföldi erőknek, amely már rendelkezett hat adott típusú helikopterrel.

A felújítás keretében a katonai-szállító helikopterek új rendszert kaptak, amelynek segítségével csökkenteni tudják a hajtómű által kibocsátott hő mennyiségét, infracsapda kilövésére alkalmas berendezést szereltek a gépre, valamint páncélborítást kapott a pilótakabin, illetve a raktér alsó része. Ezen kívül négy géppuska elhelyezésének lehetőségét vizsgálják.