Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország is csökkenteni szeretné afganisztáni erőinek létszámát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 25. 11:20

Donald Tusk lengyel miniszterelnök elégedetten nyugtázta Barack Obama amerikai elnök bejelentését az afganisztáni csapatkivonásról, és arra utasította Bogdan Klich nemzetvédelmi minisztert, hogy kezdje meg a nemzetközi biztonsági erő kötelékében szolgáló lengyel kontingens létszámcsökkentésének előkészítését – jelentette a június 24-i, pénteki lengyel sajtó.

Obama washingtoni televíziós beszédében helyi idő szerint szerdán este jelentette be, hogy 2011 végéig 10 ezer amerikai katonát vonnak ki Afganisztánból, 2012 őszéig pedig további 23 ezret. Az amerikai elnök szavai szerint ez a háború végének kezdete.

„Ki kell dolgoznunk az amerikai stratégiához igazodó akciótervet. Már Bogdan Klich miniszterhez fordultam ez ügyben" – mondta Tusk Brüsszelben.

Klich közölte, hogy az afganisztáni lengyel misszió már a jövő évben inkább a kiképzéssel fog foglalkozni, és a kontingenst fokozatosan kivonják az afganisztáni hadművelet 2014-re tervezett teljes befejeződéséig.

A lengyel nemzetvédelmi tárcát és a politikusokat – akárcsak a szakértőket világszerte – meglepte az amerikai csapatkivonás mértéke. Afganisztánban jelenleg 2600 lengyel katona szolgál, három éve a délkeleti Gazni tartomány biztonságáért felelnek.

Sajnos azonban – írta a Gazeta Wyborcza című lap nemzetvédelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva – sem az amerikaiak, sem az afgánok nem hajlanak arra, hogy átvegyék a felelősséget a lengyelektől Gazni tartományért.

Az amerikaiaknak elsősorban az a fontos, hogy az ország déli részén stabilizálódjon a helyzet, és Gaznit úgy tekintik, mint amely viszonylag biztonságos. Úgy vélik, hogy ha a lengyelek átadnák az ellenőrzést az afgánoknak, meg kellene erősíteni az ottani NATO-erőket. Minthogy azonban egyetlen ország sem akar további katonákat küldeni Afganisztánba, ki kell várni, amíg az afgán hadsereg és rendőrség olyan erős lesz, hogy egyedül is képes legyen fenntartani a rendet a tartományban.

Maguk az afgánok is húzódoznak attól, hogy átvegyék az ellenőrzést a tartományban.

„A kívülről érkező pénz és a mi jelenlétünk egy csomó kötelezettséget levesz a vállukról. Ezek mind őket terhelnék, ha magukra maradnának" – mondta a lapnak Slawomir Wojciechowski dandártábornok, az afganisztáni lengyel erők parancsnoka.

„Természetesen jó lenne, ha még az (októberi) lengyelországi választások előtt kiszedhetnénk az amerikaiakból egy nyilatkozatot, hogy átadhatjuk a biztonságosabb övezeteket. Ez siker lenne a nemzetvédelmi tárca és az egész kormány számára. De ne legyenek illúzióink, ez nem lesz könnyű" – mondta a Gazeta Wyborczának egy forrás Bogdan Klich tárcavezető környezetéből.