Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumok Éjszakája a Várban

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. június 25. 11:36

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén nyolcadik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozaton. A március óta zajló tervezés, szervezés, felkészülés ezúttal is meghozta eredményét. Az ilyenkor szokásos napi 6–800 helyett több ezer látogató érkezett június 24-én, Szent Iván napján délután, este, éjszaka a három helyszínre, a Kapisztrán térre, a múzeum díszudvarára, valamint az Anjou-sétányra. A Budai Várban megtartott rendezvényre ellátogatott dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is.

Már délután hat óra előtt kisebb tömeg lepte el a különböző látványosságok helyszíneit. A sétányon a légvédelmi gépfegyverek körül gyermekek tucatjai ismerkedtek az egykori félelmetes eszközökkel, amelyek ma is úgy működtek, mint hajdanán, legfeljebb tüzet nem okádtak…

A sátorban 50-60 éves rádiókészülékeket mutattak be a híradószakemberek, lehetett morzézni, sőt belehallgatni a Liszt Ferenc repülőtér irányítótornya és a le- illetve felszálló gépek közötti rádióforgalmazásba.

Különböző katonai látcsöveken keresztül a szemközti budai hegyek kerültek karnyújtásnyira, kicsik és nagyok örömére.

A Kapisztrán hagyományőrző csapatok részvételével korhű kézitusa-bemutatókra került sor 18 órától éjjel kettőig. A további programok során a látogatók megismerhették a katonai közelharc fejlődéstörténetét az Árpád-kortól napjainkig. A hagyományőrzők az adott korszakra jellemző viseletet, fegyvereket, felszereléseket mutatták be szakmai kommentárral, kapcsolódó előadásokkal. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan használták a korabeli fegyvereket, és hogy a bemutatott eszközöknek mik voltak a fő jellegzetességeik.

Vállalkozóbb kedvűek fel is próbálhatták a különböző öltözékeket, páncélingeket, sőt egy-egy 35-40 kiló súlyú páncélzatot is. Akinek a viselt teher ellenére még volt kedve és ereje, akár vívhatott is…

Az előadások szünetében az érdeklődőket hagyományőrző táborok várták, ahol lehetőségük nyílt egy-egy fegyver alaposabb megismerésére, sőt kipróbálására is.

Egy óvodás korú kisfiú hatalmas sikert aratott, ahogy egy fakarddal tucatnyi harcost tett ártalmatlanná. Csak akkor állították meg a marcona egyenruhások, amikor egy hozzá hasonló korú kicsit akart párviadalra hívni.

Az első ezer főt, aki a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban vásárolta meg a jegyét, egy adagnyi, katonai gulyáságyúban készült meleg étellel vendégelték meg. A sátorban még nyolc órakor is alig lehetett helyet kapni.

Nagy gyermeksereg kísérte figyelemmel a működő második világháborús harckocsimodellek miniatűr ütközeteit, azt, ahogy a Kapisztrán térről saját lánctalpaikon gördültek be a múzeum díszudvarára, majd onnan a márványterembe.

Itt még éjfélkor is sor állt a különböző szimulátorok előtt, mint ahogy nagy nézőközönsége volt a huszárok bemutatójának is.

Éppúgy, mint a modern korszak bemutatójának. Utóbbi az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonáinak részvételével zajlott, s nemegyszer nyílt színi tapsot váltott ki a nézőkből.

Volt még Árpád-kori bemutató, hódoltság kori katonazene, a Hunyadiak, illetve Napóleon korának, a világháborúk korszakának és a Néphadsereg időszakának bemutatója. A programokba természetesen a Zrínyi Média is bekapcsolódott technikai eszközeivel, szakembereivel.

Mindezek mellett lehetett ismerkedni a HM HIM Központi Irattárának adatbázisával, s szintén alkalom nyílt nagyapáink, dédapáink eddig ismeretlen nyughelyének felkutatására. Az érdeklődők tájékoztatást kaphattak, és az irattár szakembereinek segítségével kutathattak őseik után. Ebben segítettek a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal munkatársai is.

A Múzeumok Éjszakáján a rendezvény ideje alatt folyamatos volt az intézményben a kedvezményes könyvvásár, a retro könyvvásár és a tárlatvezetések.

A statisztikára még várni kell, az azonban biztos, hogy a Hadtörténetiben ezúttal is nyüzsgő élet zajlott. Megszámlálhatatlan program vonzotta mágnesként az embereket, főleg a fiatalokat, gyermekeket. Kellemes időben, hihetetlenül jó hangulatban telt az a csaknem nyolc óra, ami itt a Budai Várban a Múzeumok Éjszakáját jelentette 2011-ben, Szent Iván napján.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Galovtsik Gábor