Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország százfős katonai kontingenst küldött a kimenekítés támogatására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. augusztus 19. 12:15

Lengyelország százfős katonai kontingenst küldött az Afganisztánból történő kimenekítés támogatására, a misszióról Andrzej Duda elnök döntött a kormánnyal egyeztetve - közölte augusztus 19-re, csütörtökre virradóan a varsói államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN).

Az augusztus 18-től szeptember 16-ig tartó küldetés nem harci jellegű, célja az, hogy Lengyelország a szövetségesekkel együttműködve biztosítsa saját, valamint más országok állampolgárainak kimenekítését - olvasható a BBN Twitter közösségi honlapján. A BBN főnöke, Pawel Soloch szerda éjjel a PAP hírügynökségnek elmondta: a lengyel katonák a kabuli repülőtéren más NATO-tagállamok katonáival együtt részt vesznek a folyamatban lévő evakuáció lebonyolításában.

A kedden közzétett információk szerint Varsó három katonai repülőgépet küldött Kabulba, ezekkel a tervek szerint mintegy háromszáz embert menekítenek ki, köztük afgánokat, akik korábban együttműködtek a lengyel katonai, illetve diplomáciai misszióval.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden közölte: a segítséget az Európai Unió és a NATO tagállamai kérték Varsótól, valamint négy személyt illetően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. A lengyel belügyi miniszterhelyettes, Maciej Wasik szerda este bejelentette: Lengyelország a vele korábban együttműködő mintegy 150 afgán állampolgárnak biztosít majd szállást és ellátást "az első szakaszban, amíg megfelelő nemzetközi segítséget nem kapnak, amíg nem rendezik státuszukat". Szerda éjjel Varsóban landolt a LOT lengyel állami légitársaság személyszállító repülőgépe, amely Üzbegisztánból hozta el azt az első, közel 80 fős csoportot, amelynek tagjait korábban a lengyel katonai gépekkel sikerült kimenekíteni Kabulból.

A lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes, Wojciech Skurkiewicz csütörtök reggel a közszolgálati rádiónak elmondta: a Lengyelországba érkezettek között vannak olyanok, akik Németországból és Hollandiából származnak. A varsói kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk bejelentette: csütörtök délelőtt újabb járat landol Varsóban, a kabuli repülőtéren pedig további 90-en várnak a lengyel gépekkel biztosítandó kimenekítésre. A következő órákban és napokban újabb ilyen járatok várhatók, az evakuáció addig tart, amíg szükség lesz rá - mondta el Dworczyk a Wirtualna Polska nevű lengyel hírportálnak.