Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország újabb páncélozott járművek vásárlását tervezi

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 1. 9:49

A lengyel védelmi minisztérium rövid időn belül 40 darab, megerősített aknaelleni védelemmel ellátott páncélozott jármű beszerzését látja szükségesnek, Afganisztánban állomásozó kontingense számára. A döntés azután született, hogy augusztus 20-án három lengyel katona vesztette életét egy Hummerben.

Az előzetes információk szerint az azonnali beszerzésre a dél-afrikai BAE Systems által gyártott RG-31 Mk5E, valamint a német Krauss-Maffei Wegmann cég Dingo 2 típusa pályázhat sikerrel. A tervek szerint az első páncélozott járművek még az idén szolgálatba állnak.

A német Krauss-Maffei Wegmann cég Dingo típusú járművei egyre több NATO tagállam hadseregében jelennek meg. A tendereken induló cég Dingo 2 típusú járművét választotta többek között Ausztria (20 db), Belgium (352 db) és Luxemburg (48 db) is.

Az RG-31–et Dél-Afrikában tervezik. Első körben az ENSZ, Kanada, Hollandia, valamint az amerikai hadsereg alkalmazta a típust.

Mindezek mellett Lengyelország további 140 darab könnyű, páncélozott, járőrözésre alkalmas jármű beszerzését is tervezi egy különálló tender keretében. A tenderen az olasz IVECO, a brit BAE Systems, a svájci Mowag, valamint a lengyel AMZ-Kutno cégek indulnak. A tervek szerint a tender győztesét novemberben hirdetik ki, és a kiválasztott technikai eszköz a következő évben szolgálatba áll. A megrendelés értéke meghaladhatja a 100 millió dollárt.