Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leopárdok a török korban

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 25. 19:51

A Magyar Honvédség – főként az MH 25. Klapka György Lövészdandár - minden eddiginél nagyobb létszámban és több technikai eszközzel vesz részt az idei Tatai Patara Fesztiválon, június 3-5. között. A május 25-én, szerdán, Tatán megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a honvédség részről dinamikus és statikus bemutatók egyaránt várják az érdeklődőket.

5

Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka elmondta: fontos, hogy a török kori történelmi fesztiválra ellátogatók megismerjék a Magyar Honvédségnél a közelmúltban rendszeresített, új haditechnikai eszközöket, így például a Leopard 2A4HU harckocsit, vagy éppen a Gidrán többcélú moduláris harcjárművet. A parancsnok kiemelte: a rendezvény úgynevezett nulladik napja, június 3-a a „Deák Patara” és Honvédelmi Nap nevet kapta, amikor is - többek között - a Honvéd Kadét Programban érintett iskolák tanulói látogatnak el a városba, és vesznek részt nagyszabású történelmi vetélkedőn. Aznap este - a szokásos fegyvermustra előtt - a vár nagyszínpadán önálló koncertet ad az MH 25. Klapka György Lövészdandár Helyőrségi Zenekar. Nem mellesleg a patara részeként, június 4-én, délután a Kossuth téren Regionális Katonazenekari Fesztivált rendeznek Kaposvár, Szentendre, Budapest és termeszétesen Tata katonazenekarainak közreműködésével. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár haditechnikai bemutatóját szombaton és vasárnap 9-18 óra között tekintheti meg a közönség. Gripen vadászgépek áthúzása és Mi-24-es harci helikopter felbukkanása mellett az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Huszár Díszalegység lovasbemutatója is izgalmasnak ígérkezik. Elhangzott: a tatai dandár katonái közül többen hagyományőrzőként lesznek jelen a fesztiválon.

1

Zombori Mihály, a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál főszervezője a rendezvény múltjára visszatekintve hangsúlyozta: a patara akkor lendült fel igazán és kezdte kinőni magát az ország, és a térség legnagyobb hagyományőrző fesztiváljává, amikor a Magyar Honvédséggel és a helyi dandárral közösen kezdték el szervezni azt. „Idén is hatalmas varázsa lesz annak, amikor a 21. század modern harceszközei után hirtelen visszacsöppenünk a 16-17. század katonai valóságába” - tette hozzá Zombori Mihály.

Michl József, Tata város polgármestere köszönetet mondott minden érintett szervezetnek – köztük a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek – a támogatásért. Mint mondta, személy szerint arra buzdít mindenkit, hogy látogasson el a patarára, hiszen „Tata remek város, kiváló katonai szervezettel, csodálatos látnivalókkal.”

Hóvári János, a Türk Államok Szervezete budapesti képviseleti irodájának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: a katonai létforma az egyetemes kultúra része, olyan hagyomány, amelyet időről-időre meg kell mutatni a civil közönségnek. „A patarán mindenki láthatja a modern Magyar Honvédséget is”- fogalmazott az irodavezető.