Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 képességigazgatói találkozó a haderőtervezésen

Szöveg: MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség | Fotó: a szerző és Szabó Lajos zászlós felvételei |  2022. május 25. 18:57

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség szervezésében, dr. Sticz László vezérőrnagy, csoportfőnök vezetésével, a visegrádi kezdeményezés magyar elnökségének keretében tartották második ülésüket a tagországok képességigazgatói május 25-én, szerdán, a Honvédelmi Minisztérium Lehel utcai objektumában. Az eredetileg hagyományteremtő céllal indított formátum keretében a képességigazgatók megvitatták az elmúlt időszak eredményeit, valamint az aktuális kérdéseket.

LALA3448

Első napirendi pontként, a júniusban esedékes vezérkarfőnöki találkozó napirendjén is szereplő akadémiai tanulmány és Kihívás Napja helyzetéről kaptak általános tájékoztatót az igazgatók. A továbbiakban megvitatták a Képességfejlesztési Mátrixba tett magyar együttműködési javaslatokat, amelyek - többek között - a logisztikai támogatás, valamint a vegyivédelmi egyéni és kollektív védelmi eszközökre terjed ki.

Külön pontban javasolta a magyar fél, hogy a tagországok fontolják meg teljeskörű tag vagy megfigyelői részvételüket az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) keretén belül indított magyar vezetésű EUROSIM projektben, amelynek célja a részt vevő nemzetek szimulációs eszközeinek hálózatba kötése és koordinált alkalmazása a kiképzések és az interoperabilitás javítása érdekében.

LALA3464

A képességigazgatók megosztották tapasztalataikat a NATO kétoldalú megbeszélésekről, amelyek során az egyes tagországok a NATO képességcélok teljesítéséről tesznek jelentést. A képességigazgatók egyetértettek abban, hogy a 2023 évi Politikai Iránymutatás kidolgozása során megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a NATO-n belüli földrajzi elhelyezkedésünkből adódó nemzeti érdekeket hangsúlyosabban képviselni tudják.

Végezetül a képességigazgatók részére bemutatták az orosz-ukrán háború tapasztalatainak feldolgozását, és azokból javaslatok kidolgozását lehetővé tevő eljárást, amely kivívta a képességigazgatók elismerését.

A képességigazgatók megvitatták, hogy az orosz-ukrán háború milyen hatással volt képességfejlesztési folyamataikra, milyen azonnali intézkedéseket hajtottak végre, amelyek javítják országaik védelmi képességeit. A képességigazgatók az ülés lezárásaként kommünikét írtak alá a megvitatott témákról, és a szlovák képességigazgató tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy a szlovák elnökség keretében 2022. októberében folytatni kívánják a kezdeményezést.