Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lerajzolt hősiesség

„Határa csak egy országnak van, egy nemzetnek nincs”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. június 1. 20:42

Ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a „Fényesebb a láncnál a kard” elnevezésű hadtörténelmi témájú, Kárpát-medencei gyermekrajz-pályázat Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, június 1-jén. Az eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes méltatta a százhetvenöt kitüntetettet.

„A Kárpát-medencéből érkeztek a rajzpályázat résztvevői, hiszen nem csak magyarországi, hanem erdélyi, felvidéki és kárpátaljai diákok is részt vettek ezen a versenyen. Sok minden találkozik és ér össze ezen a mai napon, ezen a különleges eredményhirdetésen: a Petőfi-emlékév és talán az a gondolat is, hogy határa csak egy országnak van, egy nemzetnek nincsen. Ezt bizonyítja az is, hogy határon túlról is sok pályamunka érkezett” – mondta Vargha Tamás a diákoknak, akik családtagjaik és pedagógusaik kíséretében vettek részt az ünnepségen. Hozzátette: nagy öröm, hogy évről-évre többen jelentkeznek a pályázatra.

„Azért fontos, hogy emlékezzünk a múltra, erre a százhetvenöt esztendőre, mert háború dúl a szomszédunkban és a Nyugat-Balkánon is ellenségeskedést látunk. Ez azért fontos, mert a mi biztonságunk egyik záloga a nyugat-balkáni országok békéje. Amikor ilyen a világ körülöttünk, nagyon fontos, hogy a katonáink ne csak kiképzettségben, hanem lélekben is erősek legyenek. Ahhoz, hogy egy katona lélekben erős legyen és tudja, hogy mit jelent az, hogy élete feláldozásával is megvédi ezt az országot, a hazát, a nemzetet, ahhoz ismernie kell a múltat. Kellenek a katonahősök és az ősök példája, ezek szolgáltatják a biztos talapzatot” – hangsúlyozta az államtitkár.

Fenyesebb_a_lancnal_a_kard_rajzpalyazat_eredmenyhirdetes_20230601_06 copy

Oláh László, a pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhely (KEMPP) szakmai igazgatója elmondta: a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a Nagyváradi Tanoda Egyesület közös pályázatát 2013 óta rendezik meg. Idén Petőfi Sándor, a magyar nemzet egyik legismertebb lírikusa születésének 200. évfordulója és a modern magyar honvédség létrejöttének 175. évfordulója előtt tisztelegtek. Az országhatárokon átívelő képzőművészeti pályázatra összesen több mint tizenkétezer alkotás született, idén ezerötszázhat pályamunka érkezett.

„Rajzpályázatunk szokásos íve, hogy minden évben január 22-én, a magyar kultúra napján hirdetjük meg, március 15. környékén, ebben az emelkedett időszakban van a beadási határidő és a nemzeti összetartozás napjához időzítve, általában május legvégén-június elején rendezzük meg a székesfehérvári eredményhirdetést” – részletezte Oláh László, a KEMPP szakmai vezetője, aki emlékeztetett: idén rendhagyó módon, a Magyar Honvédség létrejöttének évfordulójához kapcsolódva százhetvenöt díjat osztottak ki. A mostani rendezvényen csak az elismert pályázók fele vette át a kitüntetést, a többi díjazott a nagyváradi Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében tartott eredményhirdetésen kapta kézhez elismerését.

Az ünnepségen részt vett többek között Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke, és dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese is.