Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőbe emelkedett az új amerikai felderítő repülőgép prototípusa

Szöveg: JETfly |  2009. április 29. 10:51

Az Egyesült Államok haditengerészetének (U.S. Navy) megrendelésére készülő Boeing gyártmányú P-8A Posseidon katonai repülőgép T-1 jelzésű prototípusa 2009. április 25-én 10:43-kor emelkedett először a levegőbe.

A gyártó cég seattle-i üzemének kifutópályájáról felszálló kéthajtóműves felderítő és járőr repülőgép új korszakot nyithat a haditengerészeti repülésben. A kilenc fős személyzettel repülő speciális feladatkörű típus konstrukcióját a népszerű B737 utasszállító alapjaira építve hozták létre, ugyanakkor számos tekintetben teljesen új megoldásokat alkalmaztak.

A P-8A-t a típus polgári gyökerei ellenére ízig-vérig katonai repülőgépnek tervezték. Például a Boeing 737-900-as változattól átvett szárnyai alá fegyverzet és különféle elektronikai konténerek felfüggesztésére szolgáló megerősített konzolokat terveztek, míg a 738-800-asnál alkalmazott törzsben beépített bombakamrát helyeztek el. Ez utóbbi szolgál a különféle felszíni és felszín alatti célok ellen használható rakéták és torpedók szállítására. A tágas belső térben kaptak helyet a megfigyeléshez szükséges elektronikai rendszerek, radarok, szonárok és kommunikációs, illetve navigációs berendezések.

1595886622
 

A U.S. Navy a sugárhajtóműves P-8 Posseidon típussal váltja le a kiöregedő, légcsavaros P-3 Orion gépeit.

Az első, mintegy három és fél órás repülés során az ilyenkor szokásos ellenőrzéseket hajtotta végre a gyári berepülőpilótákból és szakemberekből álló személyzet. Ellenőrizték a gép irányíthatóságát és repülési jellemzőit, tesztelték a létfontosságú rendszerek működését. A tesztprogram csak ezt követően kezdődik meg, és várhatóan még évekig eltart, mire a gép ténylegesen csapatszolgálatba állhat. Az első példányok a tervek szerint 2013-ban érkeznek meg a haditengerészet repülőszázadaihoz.

1595886622
 

A T-1 jelzésű prototípus ezen a felvételen magas hegyláncok felett repülve látható, feladatköre miatt azonban jobbára a tengerek és óceánok végtelen víztükre felett fog elsősorban szolgálatot teljesíteni

A haditengerészet egyelőre mindössze 108 darabot rendelt a típusból, de számos külföldi érdeklődő is van a P-8A Posseidon-ra.