Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőbe emelkedett az új Gripen Demo

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. június 2. 8:58

Teljesítete első repülését a Gripen Demo május 27-én. A szűzrepülés harminc percig tartott, és a terveknek megfelelően zajlott. Az új Gripen a linköpingi repülőtérről emelkedett a levegőbe. A repülőgéppel egy hónappal a kigurulási ünnepség (a roll-out ceremony) után már repültek.

Ez egyedülálló, és hűen tükrözi a Gripen fejlesztésének további lehetőségeit.

Minden a tervek szerint ment, a Gripen Demo sokkal erőssebb mint az előző változatok, de ugyanannyira könnyű vele repülni. Reméljük a teszt program ugyanilyen erőteljes lépésekben folytatódik, mint eddig – nyilatkozta Mikael Seidl tesztpilóta, aki társával Magnus Ljungdahllal repült először a Gripen Demoval.

Az első repülés alkalmával a maximális sebességet 600 km/h-ra, a repülési magasságot 6400 méterben korlátozták.

A Gripen Demo repülőgép egy új fejlesztési program eredménye, amely elsődleges célja a következő nemzedékű JAS-39 kifejlesztése, valamint a jelenlegi verziók további fejlesztése. A repülőgép fontos rendszerei közül többet tesztelnek, továbbfejlesztenek és alkalmaznak a Gripen Next Generation tervben: ilyenek a hajtómű, az új AESA radar, a kommunikációs rendszerek, az elektronikus hadviselés és a hagyományos fegyverek fejlesztése.