Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben az első indiai Poseidon

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 4. 18:36

2011. szeptember 28-án újabb mérföldkövéhez érkezett a Boeing Poseidon programja, ugyanis ezen a napon teljesítette szűzfelszállását a típus ezidáig egyetlen külföldi megrendelőjének számító indiai haditengerészet első gépe. A modern P-8I tengerészeti felderítő- és járőrgép helyi idő szerint 12 óra 2 perckor emelkedett a levegőbe Renton Field betonjáról, első repülése során a gép 2 óra 31 percet töltött a levegőben.

A Boeing tesztpilótái ezen két és fél óra alatt ellenőrizték a Poseidon fedélzeti rendszereit, tesztelték az automata repülésvezérlő rendszert és a hajtóműveket is, első repülése alkalmával a gép 12 500 méteres magasságig emelkedett. India még 2009 januárjában írta alá a szerződést, melynek értelmében nyolc darabot rendeltek a Poseidonból. A szerződés opcióként további négy gép megvásárlását is magában foglalja. A gyártó bejelentése szerint a P-8I program az előzetesen meghatározott ütemterv szerint halad, így várhatóan 2013-ban le tudják szállítani az indiai haditengerészet első példányát.

A 737-800 alapjain kifejlesztett nagy hatótávolságú Poseidon számos feladatkörben bevethető: a tengeralattjárók és felszíni egységek elleni hadviselés, felderítés és megfigyelés mellett elektronikai hadviselésre is alkalmazható lesz, nyílt tengeren, illetve part menti vizeken egyaránt. A gép gyártását a Boeing vezette konzorcium végzi, melynek tagjai között megtalálható például a CFM International, a Northrop Grumman, a Raytheon, a Spirit AeroSystems, a BAE Systems és a GE Aviation.